HUB PRESS

s e î n c a r c ă
Modalități de prevenire a cancerului de colon
Sursă foto: Bioclinica

Doctorul Vlad Roșca ne oferă câteva principii fundamentale pentru a preveni cancerul de colon. Conform nutriționistului, dacă respectăm aceste reguli, riscul de a dezvolta această boală scade cu mai mult de 70%.

Acesta explică faptul că toate lucrurile vii necesită alimentație pentru a supraviețui, inclusiv celulele care compun corpul nostru. Același principiu se aplică și bacteriilor care formează microbiomul intestinal sau cel al pielii. Fiecare organism viu pe Pământ trebuie să fie hrănit pentru a trăi și eventual, a se reproduce.

"Din păcate, acest lucru este valabil și pentru celulele bolnave, cele canceroase. Alimentația este ceea ce le poate stimula creșterea și proliferarea în organism, iar principalul nutrient în acest caz este proteina animală. Acesta este motivul principal pentru care proteinele trebuie drastic limitate în dietă atunci când vorbim despre cancer indiferent de ce structură este vorba. În cazul cancerelor legate de tractul digestiv, trebuie să menționăm cel mai frecvent întâlnit, cel de colon. Din nefericire, spre deosebire de unele tipuri de cancer, acesta este direct influențat de alimentație și modul nostru de a ne raporta la mâncare are un impact direct asupra apariției sale", menționează medicul nutriționist. Reguli simple de alimentație

Prin urmare, potrivit medicului, factorul cel mai important în prevenirea cancerului de colon este consumul de fibre, cel puțin 30 de grame pe zi.

"Putem obține aceste fibre din multe surse alimentare, dar eu voi menționa cele mai bogate: fulgii de ovăz, avocado și verdețurile. Fibrele sunt de două feluri, solubile și insolubile. Unele reglează tranzitul intestinal și previn constipația (o problemă care crește semnificativ riscul de cancer de colon), iar celelalte absorb nutrienți. Din punctul meu de vedere, fibrele reprezintă cea mai mare bogăție alimentară pe care Dumnezeu ne-a oferit-o. Carnea este un aliment acid, bogat în proteine și nutrienți, dar totuși nu este prietenos cu colonul nostru. Fibrele acționează astfel încât carnea să nu cauzeze probleme în colon; practic ne ajută să beneficiem de nutrienți fără a suferi efecte adverse", adaugă Vlad Roșca.

Medicul originar din Arad sugerează că putem deduce a doua regulă din aceasta: fiecare porție de carne trebuie însoțită de fibre. Cel mai simplu exemplu ar fi că orice masă care include carne ar trebui să conțină și o salată verde.

"Dacă respectăm aceste două reguli, riscul de a dezvolta un cancer de colon scade cu mai mult de 70%. Educația adecvată este aceea prin care nu vedem mâncarea doar ca pe ceva esențial pentru viață, ci mai degrabă ca o condiție a unei vieți sănătoase. Cu toate acestea, ca orice sabie cu două tăișuri, alimentația poate aduce beneficii sau probleme majore. Aceasta depinde de alegerea fiecărui individ", încheie doctorul din Arad.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin