HUB PRESS

s e î n c a r c ă

MJ alocă 15,7 milioane lei pentru ajutorul public judiciar în faza de urmărire penală

MJ alocă 15,7 milioane lei pentru ajutorul public judiciar în faza de urmărire penală
Sursă foto: gov.ro

Vineri, Guvernul a confirmat adoptarea unui regulament prin care se va aloca suma de 15,7 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară, destinată finanțării asistenței judiciare publice în faza urmăririi penale, conform unei declarații a Ministerului Justiției.

Ministerul Justiţiei a informat AGERPRES printr-un comunicat că în cadrul întâlnirii Guvernului au fost ratificate două reglementări esențiale pentru realizarea actului de justiţie și pentru o desfășurare eficientă a programului de investiţii al Ministerului Public.

"Prima hotărâre se referă la acordarea sumei de 15,7 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară sub controlul Guvernului, cu scopul finanțarii asistenței judiciare publice în faza urmăririi penale. Această sumă include plata restanţelor şi necesarul până la sfârşitul anului 2023", se menţionează în comunicat.

În aceeași reuniune de vineri, MJ indică faptul că a fost validat și memorandumul prin care Ministerul Public va primi o majorare a creditelor de angajament cu suma de 3.000 mii lei. Acest lucru este necesar pentru ca lucrările de investiţii curente să poată continua și pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate de către Ministerul Public prin contractele legal încheiate.

Ministerul Justiţiei aduce aminte că, în şedinţa din 12 octombrie, tot printr-o Hotărâre de Guvern s-a aprobat suma de 27 milioane lei, necesară pentru plata onorariilor avocaţilor în etapa de judecată până la sfârşitul anului.

Aproximativ 210.000 de persoane au beneficiat de ajutorul public judiciar în 2022, ceea ce reprezintă 1,1% din populaţia României, conform sursei menționate.

"Deciziile luate astăzi de Guvern sunt esențiale pentru a asigura un act de justiţie de calitate, respectând toate garanţiile, în interesul celui care se află în fața justiției", afirmă Ministerul Justiţiei.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu