HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Minunata legumă cu proprietăți antioxidante și antitumorale

Minunata legumă cu proprietăți antioxidante și antitumorale
Sursă foto: Medlife

Leguma miraculoasă - Deține calități antioxidante și antitumorale

Abundenta de fibre o face ideală pentru cei care se confruntă cu constipație, îmbunătățește tranzitul intestinal și diminuează asimilarea colesterolului din mâncare. "Un singur avertisment: dacă aveți tendința spre gută sau pietre la rinichi, evitați consumul excesiv de sfeclă, deoarece are un conținut ridicat de oxalați", menționează dr. Bilic. Doctorul a elaborat și un inventar cu principalele avantaje pe care le obținem din consumarea regulată a sfeclor.

"O putem clasifica ca aliment antianemic datorită faptului că este plină de acid folic și minerale (potasiu, calciu, magneziu și fier). Conține mult betacaroten și vitamina C cu efect tonic și revitalizant, zinc și seleniu care contribuie la creșterea imunității și rezistenței la boli. Sfecla este o sursa semnificativă de nitrați cu efect benefic asupra tensiunii arteriale și performanțelor sportive. 120ml suc de sfeclă scade tensiunea cu 10mm Hg. Același pahar cu suc de sfeclă crește performanța fizică cu 20% și reduce necesitatea de oxigen pentru efort", subliniază medicul nutriționist Mihaela Bilic. Deține calități antioxidante, antiinflamatorii și antitumorale

În plus, pigmenții care îi oferă culoarea roșu-violet îi aduc "proprietăți antitumorale, antiinflamatorii și antioxidante, de eliminare a toxinelor din organism. Sfecla stimulează funcționarea ficatului, rinichilor, vezicii biliare, splinei și tubului digestiv, iar sucul de sfeclă este folosit ca energizant în recuperarea după boli".

"Pigmenții din sfeclă rămân stabili în tractul digestiv, iar aciditatea și temperatura crescută de la gătit nu-i afectează. Sunt folosiți drept coloranți alimentari, cu ei putem colora murături, orez, ouă fierte sau cartofi. Inclusiv urina poate fi colorată în roșu după ce am mâncat sfeclă", adaugă Mihaela Bilic.

În final, sfecla "poate fi consumată crudă, fiartă sau la cuptor, sub formă de borș, garnitură pentru carne și legume sau în salată cu hrean și oțet. Sfecla este o legumă versatilă plină de nutrienți valoroși - faceți din ea vedeta sezonului de toamnă!".

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu