HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Ministrul Muncii face clarificări importante despre majorarea pensiilor pentru anul următor. Care va fi valoarea minimă a pensiei?

Ministrul Muncii face clarificări importante despre majorarea pensiilor pentru anul următor. Care va fi valoarea minimă a pensiei?
Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Simona Bucura Oprescu, Ministrul Muncii, a făcut declarații despre viitoarea creștere a pensiilor. În ianuarie, aceasta va fi cu rata inflației de 13,8%, iar în septembrie ar putea exista o altă majorare care poate varia între un procent și 80%.

"În ianuarie punctul de pensie va crește de 1785 lei la 2032 lei, iar din septembrie vom avea majorarea pensiilor în urma recalculării după noua formulă.

Dar, este important ca românii să știe că în urma recalculării niciun român nu va pierde. Se va menține cuantumul cel mai favorabil. Și cel mai important este faptul că vom avea la muncă egală pensii egale”,

a subliniat Simona Oprescu într-o intervenție la B1 Tv. Ministrul Muncii adaugă că reforma pensiilor nu beneficiază doar pensionarii, ci și salariații pentru că "răsplătește munca și contributivitatea, încurajează natalitatea și stimulează continuarea studiilor".

Cu privire la cea mai mică valoare a pensiei după majorările din septembrie, ministrul Muncii declară:

„Nu există un procent unic de creștere a pensiilor, acestea vor crește diferit de la caz la caz, în funcție de inechitățile create din cauza condițiilor legale din momentul când s-au pensionat cei la care facem referire. Dar este foarte important ca românii să știe că începând cu data de 1 ianuarie, inclusiv indemnizația minimă socială de care beneficiază în acest moment aproximativ 1.200.000 de români și care astăzi este de 1.125 de lei, începând cu 1 ianuarie indemnizația minimă socială va fi 1.281 de lei”.

„Vor fi pensionari care vor rămâne în indemnizația minimă socială, dar vom corecta o inechitate importantă și anume aceea că avem funcționari în indemnizația minimă socială care în acest moment primesc aceeași bani fără să aibă stagiul minim de cotizare de 15 ani, sau pensionari care au stagiul complet de cotizare de 35 ani, dar pe venitul minim pe economie și care se află tot în indemnizația minimă socială. Avem simulări făcute pe această situație în care cei care au muncit mai mult vor ieși din indemnizația minimă socială și vor avea creșteri substanțiale ale veniturilor”.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu