HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Ministrul Energiei anunță că turbinele eoliene sunt oprite din cauza vântului puternic, în urma problemelor de la Cernavodă.

Ministrul Energiei anunță că turbinele eoliene sunt oprite din cauza vântului puternic, în urma problemelor de la Cernavodă.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Ministerul Energiei a anunțat că "din cauza vântului foarte ridicat, turbinele eoliene au început să se oprească". În sistemul energetic, există un deficit de 1700 MW, dar ministerul asigură că nu sunt probleme.

Conform datelor furnizate de minister, condițiile meteorologice vor fi nefavorabile de sâmbătă seara până duminică după-amiază, cu precădere în regiunea sud-est a țării.

"Prognozele de vânt indică posibile valori de 75-80 km/h, până la 100 km/h în rafale. La asemenea viteze, turbinele eolienelor pot fi oprite, iar rețele de transport și distribuție a energiei electrice pot fi afectate. SN Nuclearelectrica SA anunță, de asemenea, că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat în seara zilei de 18 noiembrie 2023, ca urmare a condițiilor meteo care au cauzat pertubații în sistemul energetic național. Deconectarea automată a Unității 1 s-a produs în condiții de siguranță, toate sistemele unității funcționând și răspunzând conform proiectului în astfel de situații. Deconectarea automată a Unității 1, precum și lucrările de remediere, nu au impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului unității, populației și mediului înconjurător", se menționează în comunicat.

Ministerul Energiei a informat că "din cauza vântului foarte ridicat, turbinele eoliene au început să se oprească".

În prezent, energia produsă de turbinele eoliene este de aproximativ 1400 MW, față de 2400 MW cât era estimată. Cu Unitatea 1 a CNE Cernavodă decuplată, deficitul energetic este de 1700 MW.

Situația este gestionată cu ajutorul Hidroelectrica care asigură echilibrarea sistemului energetic național. Nu există probleme în acest moment.

"Suntem atenți la evoluții și ne coordonăm cu toate instituțiile relevante, inclusiv IGSU, respectiv Transelectrica, companiile de distribuție și marii producători din regiunea de sud-est a României. Comandamentul energetic de iarnă este pe poziție", afirmă Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin