HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Ministrul Energiei a convocat o ședință pentru a elabora un plan de acțiune în următoarele zile, privind canicula din țară.

Ministrul Energiei a convocat o ședință pentru a elabora un plan de acțiune în următoarele zile, privind canicula din țară.
Sursă foto: stirileprotv.ro

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a chemat la discuții comitetul ministerial responsabil pentru sectorul energetic pentru a evalua starea actuală a sistemului energetic național, în lumina valului de căldură extremă care afectează țara. "Nu există riscul unor întreruperi masive ale furnizării de energie electrică", asigură reprezentantul guvernamental.

"Datorită vremii excepțional de calde pe care o traversăm, am programat pentru luni, la ora 11:00, o întâlnire cu comitetul ministerial pentru sectorul energetic, având pe agendă următoarele puncte:

1. Evaluarea situației curente din sistemul energetic național; 2. Efectele condițiilor meteorologice și soluțiile necesare; 3. Trendurile consumului și producției pe termen scurt și mediu.

La această "adunare de vară" vor fi prezenți: Transelectrica - Dispeceratul Energetic Național (DEN), OPCOM, ANRE, Transgaz, principalii producatori și distribuitori, precum și colegii din Ministerul Energiei. Vom reveni cu concluziile", declară Sebastian Burduja.

"Avem un dialog constant și foarte bun cu producătorii. Toți suntem împreună la datorie"

"În acest timp, toți suntem împreună la datorie și este important să vă informez următoarele:

1. Sistemul energetic național este stabil. La nivelul DEN lucrează experți de top și nu avem niciun motiv să ne îngrijorăm: producția și consumul sunt monitorizate cu mare atenție, iar echilibrul sistemului este prioritatea noastră principală. Pot apărea defecțiuni punctuale, locale, dar operatorii de distribuție sunt pregătiți să intervină. Însă nu există riscul unor întreruperi masive ale furnizării de energie electrică. 2. După 34 de ani în care investițiile (în special cele publice) în sectorul energetic au fost foarte scăzute, nu ne putem aștepta la miracole. Cu toate acestea, în doar un an, am obținut finanțare nerambursabilă în valoare de 13,6 miliarde euro - pentru producție, transport și distribuție. Efectele vor fi vizibile treptat, atât prin creșterea producției de energie electrică și gaze naturale, cât și prin modernizarea rețelelor. 3. De un an spun că stocarea este prioritatea numărul unu a sectorului energetic. Acesta este motivul pentru care am salvat și relansat apelul din PNRR pentru stocare în baterii, de 80 de milioane de euro, și ne pregătim să lansăm un alt apel de 200 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare până la finalul anului. Acesta este motivul pentru care am reluat proiectul Tarnița-Lăpuștești și voi susține orice hidrocentrală cu acumulare prin pompaj. Da, ar fi trebuit să le realizăm acum 30 de ani... dar măcar acum le-am început și le punem pe drumul cel bun. 4. Avem un dialog constant și foarte bun cu producătorii pentru a identifica soluții pentru creșterea producției în această perioadă - indiferent dacă vorbim despre hidrocentrale, centrale pe gaz sau termocentrale pe cărbune. Vă asigur că vom continua toți să facem tot ce putem pentru ca românii să aibă energie sigură, accesibilă și verde - da, în această ordine. 5. În ceea ce privește prețurile, pentru cei care doresc să cunoască adevărul: prețul mediu înregistrat pe PZU 2024 la zi este de 421 lei/MWh, sub nivelul ian-iul 2023 – 531 lei/MWh, ian-iul 2022 – 1.150 lei/MWh.

Toată lumea se pricepe la fotbal, la politică și...la energie. Din fericire, România are experți care chiar se pricep la acest domeniu (sunt norocos să îi am pe o parte dintre ei în Consiliul Onorific și în Ministerul Energiei) și aceștia țin lucrurile în echilibru - la propriu și la figurat. Pe toți cei care au întrebări și doresc răspunsuri avizate îi rog să ne scrie la [email protected]. Totul va fi bine", a transmis ministrul.

Ministrul Mediului: "Este cel mai intens și mai lung val de caniculă de cod roșu și cel mai extins la nivel național"

Mircea Fechet, Ministrul Mediului, menționează că se ia în considerare prelungirea codului roșu de caniculă în România și pentru ziua de miercuri, subliniind că este cel mai intens și mai lung val de caniculă de cod roșu și cel mai extins la nivel național.

Într-o intervenție la Digi 24, Ministrul Mediului a declarat că se ia în calcul prelungirea codului roșu de caniculă în România și pentru ziua de miercuri, conform datelor obținute orar.

"Este cel mai intens și mai lung val de caniculă de cod roșu și simultan cel mai extins la nivel național. Nu excludem posibilitatea unui record pentru luna iulie, similar cu cel din luna iunie, când am avut cea mai caldă lună din ultimii 120 ani, conform măsurătorilor ANM. Dacă continuăm în acest ritm, este posibil să avem un record similar și în luna iulie", a precizat Mircea Fechet, potrivit News.ro.

El a mai adăugat că anul trecut, 2023, a fost de asemenea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor ANM.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin