HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Medicul recomandă aceste alimente pentru reglarea digestiei și eliminarea rapidă a balonării: o listă utilă.

Medicul recomandă aceste alimente pentru reglarea digestiei și eliminarea rapidă a balonării: o listă utilă.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Dr. Mihaela Bilic a propus diverse remedii pentru o problemă frecvent întâlnită: balonarea și disconfortul abdominal.

"Beți multă apă, mai ales la trezire și între mese. Avem nevoie de 6-8 pahare de apă pe zi care înmoaie bolul alimentar și permite o evacuare mai ușoară a intestinului. Alegeți o apă minerală bogată în magneziu și dați prioritate supelor și ciorbelor”, a declarat Bilic, pe Facebook.

„Consumați legume la fiecare masă, de preferință proaspete și neprelucrate termic, au proprietăți laxative. Cat despre fructe, nu le transformați în suc ci mestecați-le ca atare, cu tot cu coajă. Fructele uscate precum prune, smochine și caise conțin sorbitol, un alcool de zahăr care nu se absoarbe din intestin, dar are rol prebiotic și reglează tranzitul intestinal", menționează medicul.

"Toate produsele de origine animală precum carnea peștele oul și brânza conțin proteine și grăsimi și niciun gram de fibre, prin urmare nu există reziduri de eliminat. Alimentele ultra procesate și ambalate, zahărul, dulciurile și făinoasele rafinate constipă. Orezul, pastele, cartofii și pâinea albă, bananele și ciocolata fac bine la creier, dar nu ajută deloc intestinul!", subliniază medicul.

"Cerealele integrale, fulgii de ovăz și tărâțele nu trebuie uitate din meniu, conținutul lor crescut de fibre previne constipația. Și leguminoasele sunt bogate în fibre, fasolea boabe, lintea mazărea și năutul se consumă de minim 2 ori pe săptămână. Produsele lactate fermentate de tip iaurt și lapte bătut conțin fermenți activi cu rol probiotic care reglează digestia.

Cafeaua este de mare ajutor în cazul celor cu tranzit încetinit, cafeina stimulează musculatura netedă din peretele intestinal, relaxează sfincterele și accelerează progresia bolului alimentar. Beți o ceașcă de cafea dimineața la trezire, cu un pahar mare de apă.

La capitolul obiceiuri sănătoase mergeți la toaletă în fiecare dimineață la oră fixă și acordați-vă un interval de 10-15 minute în care să fiți relaxați", recomandă specialistul.

"Sedentarismul este principala cauză a constipației, când stăm pe scaun și în canapea intestinul este paralizat. Deci mișcați-vă cat mai mult, indiferent că mergeți pe jos, faceți curățenie sau dansați!

Țineți cont că stresul și anxietatea sunt factori agravanți pentru constipație, sănătatea digestivă depinde de echilibrul nostru fizic și psihic. Tehnicile de respirație și de relaxare, yoga și masajul abdominal regulat în sensul acelor de ceasornic sunt remedii eficiente pentru un tranzit intestinal optim. Nu abuzați de produse laxative, constipația dispare de la sine dacă avem un stil de viață echilibrat și un meniu adecvat", a încheiat medicul.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu