HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Medicul Liana Pleș anunță că anul trecut, în România, cancerul de col uterin a cauzat moartea a 1.700 de femei.

Medicul Liana Pleș anunță că anul trecut, în România, cancerul de col uterin a cauzat moartea a 1.700 de femei.
Sursă foto: Republica.ro

În România, în 2022, aproximativ 1.700 de femei au decedat din cauza cancerului de col uterin, potrivit medicului ginecolog-obstetrician Liana Pleş. Aceasta subliniază că infecţia care determină această boală poate fi identificată din timp, dar adesea, din cauza deficienţei în educaţia medicală, pacientele se prezintă la doctor prea târziu.

Liana Pleş, reprezentant al Maternităţii Bucur din Bucureşti, a declarat miercuri seară la Medika Tv că "unul dintre cei mai importanţi factori este lipsa de educaţie medicală" în ceea ce priveşte cancerul ginecologic, conform news.ro.

"Când vorbesc despre lipsa de educaţie medicală nu mă refer doar la ceea ce se predă în şcoli. M-am gândit la absenţa educaţiei care începe chiar din familie. Dacă părinţii nu frecventează medicul regulat sau nu adopta o atitudine preventivă şi nu-şi fac analizele sau le fac doar când au probleme serioase, este evident că şi copiii vor avea acelaşi comportament. Statisticile ne plasează pe locul doi în Uniunea Europeană privind mortalitatea datorată cancerului de col uterin, ceea ce este extrem de alarmant. În plus, cancerul de col uterin este a doua cauză principală de mortalitate în România, după cancerul mamar, ceea ce este complet inacceptabil. Acest lucru se datorează faptului că, conform informaţiilor medicale, cancerul de col uterin este provocat de un virus, HPV; un virus care poate fi detectat şi prevenit şi care produce leziuni înainte să se dezvolte cancer", a detaliat Liana Pleş.

Ea a menţionat că anul trecut 1.700 de femei au pierdut lupta cu cancerul de col uterin în România. Boala este adesea diagnosticată în stadii avansate, reducând semnificativ speranţa de viaţă.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu