HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Medic: Creșterea alarmantă a obezității la copii nu este specifică doar României, dieta nesănătoasă și sedentarismul fiind principalele cauze.

Medic: Creșterea alarmantă a obezității la copii nu este specifică doar României, dieta nesănătoasă și sedentarismul fiind principalele cauze.
Sursă foto: The Daily Guardian

Anca Pantea Stoian, președinta Comisiei de Diabet din cadrul Ministerului Sănătății și medic primar în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, a subliniat joi seara că problema obezității infantile nu este izolată la România, ci este o problemă generală în Europa. Aceasta atribuie această problemă consumului de fast food și stilului de viață sedentar.

„Nu e România un caz special. Este vorba de practic o întreagă Europă. Ne înscriem în aceleași limite de  la nivel european și toți suntem de acord că această explozie a obezității la copil se datorează în primul rând dietei de tip western, cu foarte multe calorii, calorii goale, cu fast-food, cu băuturi carbogazoase, cu mese neregulate, alimente care de multe ori nu au suport nutritiv adecvat vârstei copiilor și calitatea procesării lor, o varietate infinită de dulciuri și produse îndulcite. Cred că sedentarismul este un element care nu poate fi subclasat versus componenta nutrițională. Aceste două elemente, nutriția deficitară în sensul calității și abundenței produselor care nu au calități nutritive, alaturi de sedentarism sunt elementele cheie ale obezităţii, atât la adult cât şi la copil”, a declarat Anca Pantea Stoian, joi seară, la Medika TV.

Medicul a adăugat că părinții contribuie adesea la această problemă, preferând să comande mâncare sau să își trimită copiii la fast food în loc să gătească acasă.

„Din păcate, stresul zilnic face, și până la urmă aș spune și confortul unor părinți, face ca acest libertinaj nutrițional  să fie promovat în sensul în care copilul poate să meargă la fast food. Este ușor să îți comanzi mâncare acasă și poți să îți alegi dintr-o varietate de produse și de tipuri de mâncare și ai scapat de o masă. Este o atitudine pe care o folosim cu toții, dar nu e sănatoasă deloc. Mâncarea  gatitǎ in casa din legume, din carne, respectând  niște minime reguli de gastro-tehnie încǎ de pe vremea bunicilor, nu e nimic nou inventat, cred că ar putea sǎ fie o soluție alaturi de promovarea exercitiului fizic”, a precizat Anca Pantea Stoian.

Existǎ cazuri extreme unde sunt prezente forme severe ale obezitǎții infantile și în aceste situații este necesar suport terapeutic.

„Sunt copii cu obezitate severă unde e necesară intervenția teraputică. Niciodată un medicament nu este miraculos, va fi dublat de intervenția nutrițională, de reglarea stilului de viață”, a adǎugat Anca Pantea Stoian.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu