HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Medic: Concediile medicale pentru COVID-19 nu mai sunt acordate, boala fiind considerată acum obişnuită

Medic: Concediile medicale pentru COVID-19 nu mai sunt acordate, boala fiind considerată acum obişnuită
Sursă foto: premiumtimesng.com

Dr. Mihai Mara, un medic de familie din Cluj, a precizat că o ordonanţă de urgenţă recent emisă de Guvern impune schimbări în ceea ce privește concediile medicale pentru pacienţii cu COVID-19. Conform noilor reguli, acestea nu vor mai fi acordate integral, ci se vor acorda ca pentru o afecțiune obişnuită, cu o remunerație de 75 la sută.

”Pentru pacienţii care suferă de COVID-19 modificările aduse de Ordonanţa de Urgenţă 88, apărută săptămâna trecută încă nu avem clarificări, nu avem informaţii clare de la Casa de Asigurări de Sănătate. Noi am soliictat, în acest sens, aici, la Cluj, prin patronatul medicilor de familie, lămururi de la CJAS, să ştim cum se acordă aceste concedii. Am înţeles că în ţară câteva Case de Sănătate au înştiinţat deja medicii că din 24 octombrie nu se mai acordā pe stilul vechi, cum eram obişnuiţi, ci o să treacā pe boalā obişnuitā”, a declarat Mihai Mare.

Dupã cum a explicat dr. Mara pânã acum concediul medical pentru COVID - 19 era remunerat complet.

”Până acum concediul pentru COVID-19 se acorda la finalul perioadei de izolare, era plătit sută la sută şi era plătit direct din banii Casei de Sănătate. Dacă se trece pe boalā obişnuitā, concediul va fi plātit doar 75 la sutā şi trebuie neapārat acordat în prima zi de îmbolnãvire, în ziua consultului la medicul de familie. Astea sunt informaţii preţioase pentru medici, pacienţi şi pentru angajatori, pentru că angajatorii plãtesc primele 5 zile din concediul medical de boalã obişnuitã. Casa de Asigurãri de Sãnãtate nu va mai plati concediile pacienţilor cu COVID-19, nu va mai plati testarea pacienţilor cu simptome de Covid şi nici moniorizările zilnice fãcute de medicii de familie. Foarte multe costuri legate de Covid nu vor mai fi în cârca Casei de Sãnãtate”, a adaugat Mara.

De asemenea, medicul a precizat că nici testările pentru Covid nu se vor mai efectua în cabinetele medicilor de familie.

”Din 24 octombrie, testările pentru Covid se vor face gratuit la spital, la gardă sau la Serviciile de Ambulanță, dar în cabinetele medicilor de familie nu vor mai fi gratuite. (...) Dacă nu vor mai fi testări la cabinetele medicilor de familie, vă daţi seama că va scădea numărul de pacienţi confirmaţi pozitiv în ţară, iar pacienţii din mediul rural pentru care medicul de familie este primul contact cu sistemul medical, aceste testãri sunt binevenite”, a subliniat medicul.

Totuşi, dr. Evelyn Cristescu, un medic de familie din Bucureşti, a menționat în cadrul aceleiași emisiuni că prevederile ordonanţei nu au intrat încă în vigoare.

”Am primit astăzi o informare de la CAS în care ni s-a spus că se va modifica legislaţia, nu sa modificat încā şi se va modifica şi acordarea concediului medical pentru Covid, asta înseamnā că nu va fi decontat sutā la sutā, ci 75 la sutā, va fi pe boalā obişnuitā. De asemenea, că nu va fi eliberat retroactiv, cum este acum, ci că este eliberat la debutul bolii. Covid a devenit o boalã viralã obişnuitã, sezonierã sau nu, dar care se supune aceloraşi reguli ca alte boli virale cum e gripa de exemplu”, a declarat Evelyn Cristescu.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu