HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Mașina second-hand din România se vinde într-un interval de 4-9 săptămâni. Aceasta este cea mai rapid vândută.

Mașina second-hand din România se vinde într-un interval de 4-9 săptămâni. Aceasta este cea mai rapid vândută.
Sursă foto: Tiriac Auto

Portalurile de anunțuri din România sunt inundate zilnic cu mii de autoturisme second hand, variind de la hatchback-uri compacte până la SUV-uri extravagante. Chiar și cele mai neobișnuite modele ajung în cele din urmă să fie achiziționate, însă durata medie necesară pentru a vinde o mașină la mâna a doua diferă.

Analiza efectuată de compania de date auto carVertical a arătat că românii au o înclinație către mașinile economice, acestea fiind cele care se vând cel mai rapid. Totuși, procesul de vânzare pentru unele modele poate dura peste 2 luni.

Dintre primele 5 mașini cele mai vândute în România toate sunt produse în Japonia, marcile fiind Honda, Suzuki și Mitsubishi. În medie, durează 25,7 zile pentru a vinde un model Suzuki Grand Vitara, acesta fiind vehiculul care se vinde cel mai rapid în țară.

Grand Vitara este urmat aproape imediat pe lista celor mai rapide vânzari de Honda Accord (26,3 zile), Honda Civic (26,5 zile), Suzuki Swift (26,5 zile) și Mitsubishi ASX (27 de zile).

Aceste modele beneficiază de o reputație solidă printre conducătorii auto, ceea ce conduce la creșterea cererii. Nu trebuie uitat faptul că toate aceste mașini sunt la un preț accesibil. Din toate autovehiculele vândute în România, cele din clasa economică își găsesc cel mai rapid un cumpărător.

„Cererea de mașini rulate de bună calitate este încă foarte mare pe piața din România, iar oferta nu este pe măsură. În teorie, acest lucru ar trebui să scadă numărul de tranzacții și să afecteze timpul de vânzare a mașinilor în general.

De asemenea, arată că oamenii preferă să aleagă vehicule mai fiabile și explică de ce modelele menționate mai sus se vând mai repede decât altele”, afirmă Matas Buzelis, expert auto la carVertical.

Nu toate autoturismele sunt achiziționate rapid – unele necesită timp și răbdare pentru a fi vândute. Cel mai dificil de vândut vehicul în România este Porsche Taycan, care petrece în medie 66,9 zile pe piața auto.

Jeep Renegade (52,5 zile), Kia Niro (51,8 zile) și Alfa Romeo Stelvio (51,1 zile) sunt de asemenea modele care necesită un timp mai lung pentru a fi vândute. În spatele lor se afla un alt model Porsche - Porshe 911 care este vandut in medie in 48,3 zile.

În general, autoturismele de lux sau premium sunt mai dificil de vândut, întrucât doar un număr limitat de șoferi își pot permite să investească zeci sau sute de mii de euro într-un vehicul.

Multe mașini de lux ajung în România din țările occidentale, selecția acestor modele pe piața autohtonă fiind limitată. Acest lucru aduce riscuri suplimentare pentru cumpărători, întrucât falsificarea kilometrajului și daunele ascunse sunt probleme frecvente pe piața second hand.

Deși am putea presupune că este mai ușor să vinzi modele populare, acest lucru nu este întotdeauna adevărat. De exemplu, pentru a vinde un Volkswagen Golf în România este necesară o perioadă medie de 31 de zile. Oferta mare de Golf-uri pe piață face ca vânzatorii să fie nevoiți să aibă răbdare până găsesc un cumpărator.

Diferite modele ale aceluiași producător se vând la ritmuri diferite. De exemplu, Dacia Logan își gasește un proprietar nou in aproximativ 4 saptamani (28,7 zile), in timp ce pentru a vinde o Dacia Lodgy este nevoie de o saptamana in plus (34,8 zile).

Marcile populare precum BMW se situează undeva la mijloc, ceea ce reflectă faptul că mulți cumpărători sunt pretențioși și nu se grăbesc să cumpere prima mașină pe care o văd pe site-urile de anunțuri.

„Piața de mașini second hand din România suferă în continuare de consecințele cauzate de războiul în curs de desfășurare al Rusiei în Ucraina. Pe măsură ce lanțul de livrare a mașinilor noi este întrerupt, acest lucru afectează și piața de mașini second hand.

Nu este clar când se va îmbunătăți situația, ceea ce duce la o căutare mai lungă și mai complicată pentru mașinile second hand”, spune Buzelis.

Mentenanța corespunzatoare a unui vehicul poate crește șansele ca procesul de vânzare să fie mai ușor și mai rapid. În caz contrar, ar putea dura ceva timp până să te desparți de vechea ta mașină și să aduci una noua în garaj.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu