HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Marea Britanie se confruntă cu probleme, după ce Germania a trecut prin aceeași situație

Marea Britanie se confruntă cu probleme, după ce Germania a trecut prin aceeași situație
Sursă foto: fibre2fashion.com

Urmând exemplul Germaniei, Regatul Unit se confruntă acum cu propriile dificultăţi

Se pare că Regatul Unit este deja în pragul recesiunii, în contextul în care creșterea ratelor de dobândă și a nivelului șomajului au determinat consumatorii să adopte o atitudine mai prudentă față de cheltuieli, potrivit Bloomberg, citat de Business Magazin și preluat de Mediafax.

Specialiştii în economie estimează că există o probabilitate de 52% ca o recesiune uşoară să apară în cea de-a doua jumătate a acestui an, aceasta fiind definită prin două trimestre consecutive de contracţie. Acest studiu a fost publicat luni, cu câteva zile înainte de anunţarea datelor oficiale privitoare la produsul intern brut, care vor fi dezvăluite vineri.

O eventuala recesiune ar reprezenta o problemă majoră pentru prim-ministrul Rishi Sunak, care se pregâteste pentru alegerile din anul urmator. O astfel de situație ar putea duce la creșterea probabilitații ca Banca Angliei să opteze pentru reducerea ratelor dobânzilor, mai ales dacă inflaţia va cunoaste un declin semnificativ.

„Economia va fi la limita dintre stagnare şi o contracţie uşoară, însă balanţa înclină spre cel de al doilea scenario. Riscurile sunt ca scăderea economică să fie puţin mai accentuată decât s-a prognozat”, au afirmat economiştii.

Previziunile indică o diminuare cu 0,1% în al doilea trimestru. Banca Angliei anticipează că rata șomajului, care în prezent este de 4,3%, va ajunge la 5,1% până în anul 2026.

"Chiar dacă veniturile vor continua să crească, datele privind consumul şi apetitul pentru credite indică faptul că oamenii au început să economisească mai mult decât au facut-o până acum", conchid economiştii.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin