Prim-ministrul Marcel Ciolacu afirmă că "Aderarea României la OCDE înseamnă un viitor mai bun pentru copiii noștri și siguranța că România a ales direcția corectă".
Martea trecută, Ciolacu a condus Comitetul Național pentru aderarea României la OCDE (Comitetul Național), o entitate care cuprinde reprezentanți ai principalelor instituții publice centrale implicate în procesul de aderare.
Pași importanți pentru aderare
Comitetul Național a analizat progresul recent al procesului și prioritățile stabilite pentru perioada următoare.
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat faptul că procesul de aderare la OCDE susține eforturile Guvernului de a perfecționa politicile publice în domenii esențiale precum guvernanța publică și corporativă, digitalizarea, economia verde. Prim-ministrul României a punctat etapele completate în procesul tehnic de conformare la standardele OCDE (chestionare, misiuni de evaluare), punând accent pe evaluările care au început la nivelul Comitetelor sectoriale ale Organizației.
Cheful Executivului a menţionat un rezultat semnificativ obţinut până acum în procesul de aderare la Organizaţie, și anume că din 22 septembrie 2023, România a devenit al 45-lea Stat Parte la Convenția privind combaterea coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale (Convenția anti-mită), unul dintre principalele instrumente juridice ale Organizației. Convenția este un factor crucial în lupta activă împotriva corupţiei în tranzacţiile financiare internaţionale, contribuind astfel la menţinerea standardelor ridicate privind conduita etică.
Membrii Comitetului Național au discutat despre domeniile de acțiune necesare aderării la Organizație, având în vedere etapele care marchează progresele la nivelul fiecărui Comitet sectorial OCDE individual, în anul următor. Un aspect important în acest proces este publicarea viitorului Studiu Economic de țară pentru România de către OCDE, previzionat pentru luna martie 2024.
„Rog atenție din partea tuturor instituțiilor”
Premierul Marcel Ciolacu a cerut instituţiilor să aloce resurse umane dedicate procesului de aderare la OCDE și să colaboreze cu experţii organizaţiei: "Beneficiem de un capital bun de imagine, inclusiv în dialogul direct cu statele membre OCDE. Rog atenție din partea tuturor instituțiilor în continuarea acestor etape, pentru menținerea dinamicii procesului de aderare", a declarat premierul.
Coordonatorul național al procesului de aderare la OCDE, secretarul de stat Luca Niculescu, a subliniat că la nivelul acestei organizaţii este apreciat sprijinul premierului României și ritmul bun din instituţiile implicate în acest proces.
România a fost desemnată stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație. România a depus în decembrie 2022 Memorandum-ul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.
În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE. Informațiile sunt trimise simultan pentru toate domeniile generale de politici și toate Comitete sectoriale din Foaia de Parcurs, conform metodologiei proprii fiecărui comitet și programului său specific de lucru.
Comitetul național pentru aderarea României la OCDE este format din ministerele, autoritățile și instituțiile publice cu atribuții în cadrul procesului de aderare și este condus de prim-ministru. Comitetul național stabilește liniile de acțiune pentru îndeplinirea condițiilor prevăzute în Foaia de Parcurs a României la OCDE, aprobă deciziile pentru alinierea legislației, politicilor și practicilor României la cele ale Organizației și formulează propuneri pentru rezolvarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare.