HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Marcel Ciolacu a dezvăluit înainte de vot: Ce sectoare bugetare nu vor fi afectate de reducerea cheltuielilor

Marcel Ciolacu a dezvăluit înainte de vot: Ce sectoare bugetare nu vor fi afectate de reducerea cheltuielilor
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Înainte de ședința de guvern în care se urmează a fi aprobată diminuarea cheltuielilor din bugetul de stat, prim-ministrul Marcel Ciolacu a făcut unele precizări. Acesta a subliniat că nu toate sectoarele vor fi afectate de această tăiere.

"Tot astăzi, aprobăm o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumat prin Programul de Convergență. Am spus de la bun început că statul trebuie să fie primul care face economii. De aceea, limităm și reducem cheltuielile bugetare până la sfârșitul acestui an. Trebuie să ținem deficitul sub control și să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR-ul!", a declarat Ciolacu.

Acesta a continuat: "Ca să fie clar, acest act normativ NU se aplică pentru cheltuielile cu medicamentele și materialele sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuielile cu acțiuni și programe de sănătate, precum și în cazul cheltuielilor aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar.

De asemenea, limitările nu se aplică în cazul proiectelor finanțate din fonduri europene.

Pentru finalizarea acestora, Guvernul va face alocări din Fondul de rezervă. Ministrul Finanțelor, domnul Boloș, va detalia după ședința de guvern.

Nu vizăm astăzi doar reducerea cheltuielilor bugetare, ci și creșterea absorbției fondurilor europene. Sprijinim finalizarea celor peste 2.800 de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, ce trebuie încheiate până la sfârșitul acestui an, prin acordarea de împrumuturi de la Trezorerie către PRIMĂRII, în limita sumei de 1 miliard de lei.

 Totodată, deblocăm o situație care trenează de ani de zile și dăm posibilitatea transferului către autoritățile locale a imobilelor confiscate ca urmare a unor hotărâri definitive pronunțate în materie penală, dar nevalorificate, în vederea recuperării prejudiciilor. Astfel, cu o serie de condiții extrem de clare, comunitățile locale vor putea prelua aceste imobile în vederea dezvoltării de noi proiecte investiționale în beneficiul propriilor comunități. Domnul Boloș, va detalia și acest proiect".

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu