Președinta Maia Sandu a afirmat într-un interviu pentru Radio Moldova că Republica Moldova are potențialul de a deveni membră a Uniunii Europene până în 2030, printr-un proces care ar putea implica "doi pași".
„Desigur, ne dorim să ne unim cu regiunea transnistreană și, precum s-a întâmplat și anterior, regiunea transnistreană beneficiază de anumite elemente de apropiere cu UE, inclusiv Acordul de Liber Schimb se aplică și în regiunea transnistreană. Am observat că s-au produs schimbări și acolo în structura comerțului, având în vedere că jumătate din exporturi merg în UE (...). Avem ca obiectiv rezolvarea conflictului politic, dar nu putem să formulăm problema astfel încât R. Moldova să devină membru al UE doar după rezolvarea conflictului transnistrean, pentru că asta ar echivala cu acordarea Kremlinului a dreptului de veto asupra procesului de integrare europeană a R. Moldova. Ne ocupăm și de problema conflictului transnistrean, dar nu o transformăm într-un obstacol și acest lucru este subliniat mai întâi de Bruxelles, ceea ce este extrem de important”, a declarat președinta Maia Sandu luni-seară la „Radio Moldova”. Conform afirmațiilor liderului statului moldovean: „Recunoaștem că, în cel mai nefavorabil scenariu, vom realiza integrarea europeană în doi pași”.
„Primul pas – malul drept și ulterior - malul stâng. Atunci când oamenii de pe malul stâng vor observa cum se îmbunătățesc standardele de viață, cum cresc pensiile, salariile, cum se îmbunătățește viața în localitățile noastre, vor dori și ei să urmeze aceeași direcție. Cred că și acum își doresc acest lucru, doar că este Federația Rusă care dorește cu ardoare să păstreze situația actuală”, a explicat Maia Sandu.
Președinta Maia Sandu a exprimat speranța că Consiliul European va fi de acord cu inițierea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE în decembrie curent, așa cum a fost recomandat de Comisia Europeană. Ea a subliniat faptul că Chișinăul a realizat 92% din recomandările date la acordarea statutului de candidat pentru aderare.