HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Maia Sandu, gata să cedeze Transnistria - Care este obiectivul?

Maia Sandu, gata să cedeze Transnistria - Care este obiectivul?
Sursă foto: Presedintia Republicii Moldova

Maia Sandu, liderul Republicii Moldova, a anunțat recent că țara sa ar putea deveni membră a Uniunii Europene (UE), chiar și fără includerea Transnistriei, potrivit rapoartelor Rador Radio România.

În ultima lună, la încheierea întâlnirii Consiliului de Securitate al națiunii, Sandu a exprimat intenția autorităților moldovenești de a rezolva disputa transnistreană cu ajutorul UE.

"Calea ideală pentru Republica Moldova o constituie intrarea în Uniunea Europeană cu totul. Adică, și malul drept, și malul stâng. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, dacă dintr-un motiv sau altul acest lucru nu va fi imposibil, există o altă variantă, potrivit căreia mai întâi în Uniunea Europeană se integrează malul drept, apoi malul stâng", a afirmat Sandu la postul Vocea Basarabiei.

Sandu a subliniat ca originea conflictului transnistrean este legată de susținerea Moscovei pentru regimul separatist și cum această sprijinire a permis supraviețuirea acestui regim timp de multe ani.
"Evident, este foarte nedrept ca oamenii de pe malul drept și stâng al Nistrului să fie împiedicați să călătorească liber. Toate acestea sunt demne de a fi condamnate, iar soluția este clară - să scăpăm de acest regim separatist, atunci vom putea să ne reintegrăm țara", a adăugat Sandu.

Șefa statului moldovean a menționat existența unui acord legat de o misiune de menținere a păcii, dar lipsa unui consens privind staționarea unei forțe militare.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu