HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Mai mult de jumătate dintre investitorii străini consideră că situația economică a României s-a deteriorat recent - un indiciu negativ pentru țară

Mai mult de jumătate dintre investitorii străini consideră că situația economică a României s-a deteriorat recent - un indiciu negativ pentru țară
Sursă foto: fortune.com

Conform unei evaluări recente a Consiliului Investitorilor Străini (FIC), peste jumătate dintre membrii săi consideră că situația economică din România s-a deteriorat în ultimul timp, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani, așa cum a fost prezentat de Ziarul Financiar.

Daniel Anghel, președintele FIC, a afirmat: „Pachetul de măsuri fiscale este o veste foarte proastă pentru investitori şi vedem o scădere drastică a încrederii într-o perioadă foarte scurtă, de doar câteva luni. Având în vedere că alte condiții de piață nu au suferit schimbările dramatice și că România continuă să înregistreze creștere economică față de alte țari din regiunea noastră care deja au intrat în recesiune, putem spune că era un moment foarte prielnic pentru a atrage și mai multe investiții."

El adaugă: "Anul trecut, fluxul de investiții străine în România a fost de 10 miliarde euro, cea mai mare sumă de peste un deceniu, reflectând mai multa încredere din partea companiilor. Din pǎcate aceste mişcǎri bruşte de politicǎ fiscalǎ motivate doar de dorinta de a aduce mai multi bani la buget pe termen scurt vor afecta negativ nu doar perceptia, ci şi investitiile ca atare într-o perioadă de incertitudine macroeconomicǎ."

Introducerea potențială a noi taxe determină companiile să fie mai rezervate în privința alocării bugetelor pentru noi investiții. Astfel, 20% dintre respondenți intenționează să reducă aceste cheltuieli în viitor. În același timp, procentul celor care se așteaptă la o creștere a veniturilor în lunile următoare a scăzut de la 70% în martie la 54% în octombrie.

Percepția asupra constrângerilor normative aproape că a atins cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani, cu doar 3.8% dintre respondenți considerând că România este competitivă din acest punct de vedere. Comparativ cu ultimii patru ani, povara fiscală s-a înrǎutǎţit, cu 53% dintre respondenţi marcând România ca fiind necompetitivǎ.

În ciuda acestor provocari, existǎ și aspecte pozitive. Deși numărul celor care intenționează să-și reducă forța de muncă a crescut (19% în octombrie fațǎ de 11% în martie), o proporție semnificativǎ dintre companii (41%) au în plan angajări noi. Numărul celor care consideră că forța de muncă disponibilǎ pe piața din România este competitivǎ a rǎmas relativ constant în ultimii doi ani (40%).

Cu toate acestea, România continuă să aibă un scor slab la capitolul infrastructură (58%), birocrație (88%) și transparență și consecvența aplicării politicilor (79%), fiind perceputǎ ca necompetitivǎ în ochii investitorilor strǎini.

Principalele provocari pentru investitori sunt impozitarea, neclaritǎţile şi incertitudinile legislative, inflatia ridicată /rata dobânzii şi lipsa forţei de muncă.

Cifra de afaceri a companiilor membre FIC (115 companii) a reprezentat în anul 2022 aproximativ 25% din PIB nominal. De asemenea, investiţiile companiilor membre au fost peste 10 miliarde lei, reprezentând 25% din cheltuielile de capital conform execuţiei bugetului consolidat.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu