HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Maersk, gigantul transporturilor, disponibilizează 10.000 de angajați; Valoarea acțiunilor a scăzut cu 18% vineri

Maersk, gigantul transporturilor, disponibilizează 10.000 de angajați; Valoarea acțiunilor a scăzut cu 18% vineri
Sursă foto: sky.com

Maersk, o companie emblematică în transportul maritim și un indiciu semnificativ al stării comerțului mondial, a anunțat vineri că intenționează să-și reducă numărul de angajați cu peste 10.000. Compania a mai menționat că se așteaptă ca profiturile să fie la limita inferioară a previziunilor anterioare, ceea ce a dus la o scădere de 18% a acțiunilor sale listate în Danemarca, atingând cel mai mic nivel din octombrie 2020, conform CNBC.

"Ne confruntăm cu o nouă realitate în industria noastră, caracterizată de o cerere redusă, prețuri care corespund nivelurilor istorice și presiuni inflaționiste asupra structurii noastre de costuri", a declarat CEO-ul Vincent Clerc într-un comunicat oficial. Acesta a adăugat că supracapacitatea din majoritatea regiunilor a condus la diminuarea prețurilor.

Maersk și-a păstrat estimările pentru EBITDA (profitul înainte de dobândă, impozite, depreciere și amortizare) pentru întreg anul, un interval cuprins între 9.5 miliarde dolari și 11 miliarde dolari. Totuși, compania se așteaptă ca acesta să se situeze la capătul inferior al acestui interval.

Veniturile din trimestrul al treilea au scăzut de la 22.8 miliarde USD în 2022 la 12.1 miliarde USD.

Această scădere vine după ce Maersk a raportat profituri record în 2022, cu un EBITDA de bază pe întreg anul de 36.84 miliarde USD.

O creștere a cererii și dificultățile majore ale lanțului de aprovizionare în timpul pandemiei de Covid au condus la majorarea tarifelor pentru transporturile de marfă. Cu toate acestea, această tendință s-a inversat acum, pe fondul unei imagini macroeconomice nefavorabile.

Prin urmare, compania accelerează procesul de reducere a costurilor și cheltuielilor, conform declarațiilor lui Clerc.

Reducerile de personal, care vor reduce numărul angajaților de la 110.000 la începutul anului 2023 la sub 100.000, se estimează că vor genera economii de aproximativ 600 milioane dolari în 2024 comparativ cu anul anterior.

"Dacă economia merge bine, cererea pentru transport [pentru Maersk] va fi puternică; dar dacă apar nori negri pe orizont economic, situația se va inversa", a declarat Russ Mould, director investiții la AJ Bell, într-o notificare vineri.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu