HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Ludovic Orban exprima ingrijorare privind retragerea nefericita a Elenei Lasconi de pe listele USR.

Ludovic Orban exprima ingrijorare privind retragerea nefericita a Elenei Lasconi de pe listele USR.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Ludovic Orban a exprimat îngrijorare cu privire la recenta retragere a Elenei Lasconi de pe listele USR, descriind acest eveniment ca fiind profund regretabil.

"Cunoaşteţi poziţia pe care am avut-o la referendumul pentru familie. În calitate de preşedinte al Partidului Naţional Liberal nu am impus niciunui membru al Partidului Naţional Liberal să voteze altfel decât cum îi dictează propria conştiinţă. Sunt lucruri în care politica, din punctul meu de vedere, dacă intervine, face rău. Chestiunile acestea sunt chestiunile de conştiinţă, de convingere, de credinţă interioară pe care o are fiecare om. Poziţionarea faţă de familie este o poziţionare care izvorăşte din convingerea pe care o are fiecare individ şi nu se poate impune prin decizia unui organism politic ca un om să voteze împotriva propriei conştiinţe", a declarat Orban în Parlament când a fost întrebat despre acest subiect.

Acesta a menționat că a fost surprins de evenimentele recente din USR.

"Nu mi se pare corect ca un om să fie supus unei sancţiuni din motive care ţin de poziţionarea pe baza propriei conştiinţe, nu este democratic, nu este corect şi nu este conform cu ceea ce este normal şi firesc într-o societate. Pe orice chestiune care ţine de convingere, de credinţă, de propria conştiinţă până la urmă fiecare om să voteze aşa cum îi dictează propria conştiinţă. (...) Am rămas surprins, mărturisesc, de acest episod nefericit care s-a întâmplat în USR, cu atât mai mult cu cât eu cred că nu pot să sancţionezi pe cineva că a fost sincer când i s-a pus o întrebare. Probabil, dacă nu i se punea întrebarea respectivă, nu ar fi dat răspunsul respectiv, dar nu pot să acuzi pe cineva că i se pune o întrebare şi persoana respectivă spune adevărul", a adaugat Ludovic Orban.

Acesta a subliniat că problemele legate de relațiile dintre membrii familiei nu ar trebui să fie baza deciziilor politice.

"Vă mărturisesc că am privit îngrijorat acest episod profund nefericit, cu atât mai mult cu cât ştiţi că în Consiliul Naţional Forţa Dreptei m-a mandatat să deschid discuţii pentru posibilitatea de a constitui o alianţă de centru dreapta. Eu cred că într-o alianţă de centru dreapta nu trebuie politizate astfel de subiecte şi cred că fiecare membru al unei formaţiuni politice legat de astfel de teme trebuie să se poziţioneze conform propriei conştiinţe", a continuat Orban.

Acesta a mai menționat că există nemulțumiri printre parlamentarii Partidului Forța Dreptei.

"Am avut astăzi o şedinţă de Birou politic şi există o supărare în rândul colegilor mei. (...) Categoric nu putem fi de acord cu o astfel de atitudine cu atât mai mult cu cât, practic, Elena Lasconi a fost propusă ca şi cap de listă chiar de preşedintele USR. (...) Baza oricărei înţelegeri pe care o fac cu orice formaţiune politică este ca politica să ia decizii numai acolo unde este politică, nu unde intervine credinţa personală", a adaugat Orban.

Acesta a apreciat activitatea Elenei Lasconi ca primar și a considerat că ar fi fost o idee bună ca aceasta să fie candidată la alegerile europarlamentare pe o listă comună.

Biroul Național al USR a luat act de retragerea Elenei Lasconi, primarul municipiului Câmpulung, din lista candidaților pentru alegerile europarlamentare, conform unui anunț făcut duminică seara de USR.

Președintele USR, Cătălin Drulă, declarase anterior că i-a cerut Elenei Lasconi să se retragă din campania pentru alegerile europarlamentare.

Decizia conducerii USR a venit în urma declarațiilor făcute de Elena Lasconi într-un interviu, unde a menționat că a votat "Da" la referendumul pentru familia tradițională de acum câteva ani. Ulterior, au apărut mai multe controverse legate de aceste afirmații, inclusiv din partea fiicei sale.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin