HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Lucruri ciudate apar în Brazilia din cauza secetei: cercetătorii se străduiesc să descopere rădăcinile lor

Lucruri ciudate apar în Brazilia din cauza secetei: cercetătorii se străduiesc să descopere rădăcinile lor
Sursă foto: AFP via Getty Images

Reprezentări umane sculptate în piatră, datând de aproximativ 2.000 de ani, au fost dezvăluite în regiunile stâncoase de-a lungul Amazonului, ca urmare a scăderii nivelului apei fluviului. Deși unele dintre aceste opere de artă au fost observate anterior, acum pot fi admirate în toată splendoarea lor, facilitând astfel munca cercetătorilor care încearcă să le determine proveniența, a afirmat arheologul Jaime de Santana Oliveira, conform Smithsonian Magazine.

O anumită zonă prezintă canale lustruite unde se presupune că indigenii își ascuțeau armele cu mult timp înainte de sosirea europenilor.


"Sculpturile sunt preistorice sau pre-coloniale. Nu putem stabili o dată exactă pentru ele, dar bazându-ne pe dovezi ale existenței umane în zonă, estimăm că acestea datează între 1.000 și 2.000 de ani", a declarat omul de știință care este angajat al Institutului Național pentru Patrimoniul Istoric și Artistic, instituție responsabilă cu protejarea siturilor istorice din Brazilia.

Zona stâncoasă poartă numele Ponto das Lajes și este situată pe malul nordic al Amazonului, aproape de punctul unde râurile Rio Negro și Solimoes se varsă în fluviu.


Sculpturile au fost descoperite inițial în 2010, dar seceta din acest an a dezvelit mai multe detalii decât în trecut. Nivelul apei din Rio Negro a scăzut cu 15 metri începând cu luna iulie, dezvăluind mari suprafețe de rocă și nisip, unde anterior nu exista nicio plajă.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu