HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Lipsa de vitamine se observă pe față: alte indicii la care să ne uităm cu atenție

Lipsa de vitamine se observă pe față: alte indicii la care să ne uităm cu atenție
Sursă foto: www.libertateapentrufemei.ro

Un nivel insuficient de vitamine se manifestă vizibil pe fața noastră. Organismul nostru încearcă constant să ne alerteze când ceva nu funcționează corect. Indicatori precum părul slăbit, fisurile din colțurile buzelor și tenul palid cu siguranță nu pot fi trecute cu vederea. Lipsa vitaminelor sau avitaminoza se reflectă pe față, conform Rador Radio România. Iată câteva semne pe care le emite corpul și care nu ar trebui neglijate.

Unghii subțiri și fragile -

Acesta este cel mai frecvent un indiciu al deficienței de fier. De asemenea, poate sugera un surplus de seleniu, în special la persoanele care consumă frecvent nuci braziliene sau suplimente alimentare ce includ acest mineral. Unghiile fragile pot fi rezultatul lipsei de zinc și magneziu, dar și al unor afecțiuni (amiloidoza sistemică, boala Raynaud), precum și al administrării anumitor medicamente (antiretrovirale, retinoizi).

Paloare (ten palid) -

Este un indicator obișnuit al deficitului de: fier, vitamina B12, vitamina B9. Acest simptom poate apărea și datorită lipsei de cupru sau pierderii de sânge.

Caderea părului -

Aceasta poate fi provocată de o lipsă de: fier, zinc, biotină, vitamina B2, grăsimi esențiale, dar și de malnutriție, excesul de vitamina A și seleniu. Alte motive pot fi stresul, bolile tiroidiene, efectele secundare ale anumitor medicamente, tulburările endocrine, schimbările hormonale și anumite boli autoimune precum lupusul și psoriazisul.

Crăpături în colțurile gurii -

Fisurile profunde din lateralele buzelor cauzează un disconfort major mai ales când persoanele afectate mănâncă, beau sau vorbesc. Acesta este adesea un semn al deficitului de vitamine B (B2, B3, B6, B7,B9). Alte cauze: surplus de vitamina A, piele uscată, herpesul labial (herpes simplex), eczema cutanată (dermatita atopică), deshidratare sau anumite afecțiuni (diabetul zaharat tip 1 sau 2,sindromul Sjogren).

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu