HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Lansarea în România a unui medicament pentru cancerul mamar agresiv.

Lansarea în România a unui medicament pentru cancerul mamar agresiv.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Gilead Sciences, o firmă biofarmaceutică cu sediul în America și cu operațiuni în România, a anunțat recent că își va mări prezența în domeniul oncologiei. Acest lucru vine prin lansarea primului lor produs din portofoliu destinat tratamentului unui dintre cele mai agresive forme de cancer la sân, pe piața din România.

Compania este recunoscută ca fiind un jucător principal în domeniul terapiilor antivirale, oferind tratamente antiretrovirale pentru persoanele care trăiesc cu HIV și soluții fără interferon pentru hepatita C. De asemenea, Gilead este responsabilă pentru primul medicament aprobat pentru tratamentul Covid-19. Acum, obiectivul companiei este să devină un lider mondial în oncologie în următorii ani.

"Suntem pe cale să devenim o companie aflată în top 10 în oncologie la nivel global până în 2030 și, în cele din urmă, să ajutăm la tratarea unor diverse tipuri de cancer prin terapiile specifice pe care le dezvoltăm.

Împreună cu compania Kite, care face parte din grupul Gilead, am construit un portofoliu oncologic de talie mondială cu aproximativ 60 de programe de cercetare clinică, acoperind până în acest moment peste 20 de indicații oncologice", a declarat Claudiu Cheleș, director General Gilead Sciences România.

Gilead a avut o participare activă la Congresul Național de Oncologie 2023, care a avut loc între 12-14 octombrie 2023 la Poiana Brașov. Acest eveniment a marcat debutul companiei în domeniul oncologiei.

La congres, Gilead a prezentat profesioniștilor din sănătate informații despre primul lor produs în aria oncologiei. Acesta este destinat pacienților adulți cu cancer mamar nerezecabil sau metastazat, triplu negativ (mTNBC), care au utilizat anterior două sau mai multe terapii sistemice, incluzând cel puțin una pentru boală în stadiu avansat .

Aceast produs a primit aviz pozitiv din partea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România pentru includerea necondiționată pe lista medicamentelor compensate pentru această indicație în martie 2023 și acum se află în așteptarea Hotărârii de Guvern pentru intrarea oficială pe lista medicamentelor compensate de stat.

"Ne bucură faptul că putem pune la dispoziția pacienților români acest tratament de ultimă generație care tratează una dintre cele mai agresive forme de cancer de sân.

Sperăm ca decizia Guvernului de a pune la dispoziția pacienților care au atâta nevoie de tratament să vină cât mai repede, astfel încât să ne urmăm scopul de a crea o lume mai sănătoasă pentru toți oamenii", a adăugat Claudiu Cheleș.

Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) este un tip de cancer agresiv cu probabilitate crescută de recurență sau metastază comparativ cu alte forme de cancer la sân.

"Cancerul de sân triplu negativ metastatic este un tip de cancer agresiv și până acum a fost foarte dificil de tratat. Chimioterapia este tratamentul la care se apelează frecvent în aceste cazuri, însă aceasta nu oferă rezultatele pe care ni le dorim pentru pacienți și duce la scăderea calității vieții acestora. Prin natura acestui cancer, care nu prezintă niciunul dintre cei trei receptori celulari comuni în cancerul mamar, avem nevoie de terapii inovative, țintite, care pot îmbunătăți rata supraviețuirii și calitatea vieții pacienților", a declarat Dr. Răzvan Curcă, medic primar oncologie medicală.

Programul Gilead pentru dezvoltarea clinicului al produsului se bazează pe obiectivul principal al companiei de a oferi pacienților o viață mai lungă și mai bună. Compania investește în cercetare medicală pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților, inclusiv pentru cei aflați în stadii avansate de boală.

Aceste cercetări pot oferi alternative terapeutice care pot completa sau înlocui chimioterapia în cazurile potrivite și pot redefini standardele de îngrijire, oferind opțiuni terapeutice noi și personalizate.

Referințe:
Breastcancer.org. Triple-negative breast cancer. March 2023.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu