HUB PRESS

s e î n c a r c ă

La lansarea cărții sale, Mircea Geoană a discurs ca un posibil candidat, afirmând că alegerile din 2024 sunt cele mai semnificative din ultimele trei decenii în România.

La lansarea cărții sale, Mircea Geoană a discurs ca un posibil candidat, afirmând că alegerile din 2024 sunt cele mai semnificative din ultimele trei decenii în România.
Sursă foto: protv.md

Mircea Geoană a luat cuvântul în maniera unui potențial candidat la evenimentul de lansare a cărții sale, subliniind importanța alegerilor din 2024 pentru România.

"Alegerile de la anul, cele cinci alegeri de la anul - pentru că pentru că prezidenţialele sunt în două tururi, două alegeri distincte - sunt cele mai importante alegeri din ultimii 30 de ani din România (...)Niciuna din alegerile de dinainte nu se compară cu cele de acum. Începe un ciclu istoric nou", a declarat Geoană.

Acesta s-a adresat audienței prezenți la Târgul de carte Gaudeamus, îndemnându-i: "Alegeţi oamenii care vi se par cei mai potriviţi".

La debutul discursului său, Mircea Geoană a adus clarificare asupra naturii cărții pe care o lansează.

"2024 e un an foarte încărcat electoral şi nu am vrut să încurcăm borcanele, cum se zice (...) Aici nu este vorba de nimic electoral. Este vorba de ceva politic, da, e ceva legat de ţară, da, dar n-are nimic de-a face cu ceea ce în mod normal se consideră un preludiu de campanie electorală. Este pur şi simplu ... dacă vreţi... s-a copt în mine cartea asta şi am simţit nevoia să v-o împărtăşesc tuturor", a explicat acesta.

Geoană a adăugat că perioada de "detox de politică" i-a prins bine.

"Sunt foarte vaccinat cu politica românească. Cred că anii ăştia de NATO şi anii înainte de NATO, când nu am făcut politică mi-au făcut tare bine. Am fost la detox. Cred că văd lucrurile diferit (...) Cartea asta este despre o bătălie pentru un viitor care găseşte România în cel mai bun moment al istoriei noastre naţionale în NATO, protejaţi de cea mai mare organizaţie din istorie, în UE (...). Avem cel mai bun moment din istorie, cu Occidentul aliatul nostru. Dar, în acelaşi timp, avem şi cel mai delicat moment din istorie", a detaliat secretarul general adjunct al NATO.

Acesta a subliniat problema declinului demografic pe care România îl traversează, unde "jumătate din tinerimea românească" optează să părăsească țara.

"Văd un risc pe termen mediu ca România să se stingă ca naţiune. E plină cartea de istorie de naţiuni care nu mai există. Şi faptul că avem tinerii noştri care aleg să plece din ţară, plus demografie care este atât de catastrofală, eu văd un risc. Poate nu în 10 ani, poate nu în 20, dar în secolul care vine, văd un risc pentru naţiunea noastră, efectiv mi-e frică de acest lucru", a adăugat Geoană.

Pe de altă parte, Geoană a evidențiat faptul că România a ajuns la un punct în care "actualul model de organizare, politică, de societate, de economie, inclusiv la nivel de influenţă internaţională şi-a atins limita".

"Inclusiv Constituţia României cred că a ajuns la o limită", a afirmat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a subliniat totuși potențialul pe care îl are țara noastră. "Locul României nu este la periferia Europei, ci în centrul ei, pe bune. Şi nu doar vorbind, ci pur şi simplu acţionând. Pentru că, dacă tot se reîmpart cărţile astea în Europa şi în lume, zona noastră devine mult mai influentă şi mai importantă în ecuaţia de putere la nivel european", a precizat Geoanā.

În cadrul evenimentului dedicat lansarii cărții sale , Mircea Geoanā și-a rememorat unele momente din cariera sa, amintind că în 2004 a semnat tratatul de aderare la Uniunea Europeană, "care spunea negru pe alb că automat, în şapte ani de la integrarea României în UE intrăm automat în Schengen".

Întrebat de ce nu s-a întâmplat acest lucru, el a răspuns: "Pentru că cineva nu şi-a văzut de treabă acolo şi acasă, deci e o problemă".

Cărția "Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO" a fost publicată la editura Litera și lansarea de la Gaudeamus este doar prima dintr-o serie de evenimente la care va participa autorul.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu