În cadrul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că datorită sacrificiului lor, societatea noastră s-a putut dezvolta în liniște și securitate.
"Astăzi ne aducem aminte de militarii noştri care au luptat în teatrele de operaţii alături de aliaţi şi parteneri. Acest moment comemorativ este un simbol al victoriei păcii asupra războiului, rememorând finalizarea Primului Război Mondial prin semnarea armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania la 11 noiembrie 1918. Aceasta este o zi cu o semnificaţie specială pentru România, în care ne aducem aminte de primul militar român căzut la datorie acum două decenii în Afganistan, sublocotenentul post mortem Iosif Silviu Fogoraşi", a declarat Klaus Iohannis conform mesajului transmis prin intermediul consilierului de stat - din Departamentul Securităţii Naţionale - Secretariat CSAT, Mihai Şomordolea.
Preşedintele României a menționat că "de-a lungul anilor, treizeci dintre militarii noștri și-au dat viața și peste două sute au fost răniți în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak şi Balcanii de Vest în misiunile desfăşurate sub autoritatea NATO, Uniunii Europene, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi a Organizaţiei Naţiunilor Unite"."Astăzi aducem un omagiu solemn tuturor celor care și-au pus pe primul loc Jurământul de credinţă și s-au sacrificat pentru culorile drapelului național. De asemenea, exprimăm recunoștința noastră profundă față de veteranii din cel de-al Doilea Război Mondial, precum și față de toți soldații români care au luptat cu curaj și devotament în Războiul pentru Independența României și în Primul Război Mondial pentru reunificarea poporului nostru", a adaugat președintele Iohannis.
El le-a transmis veteranilor din teatrele de operaţii că "prin profesionalismul vostru și sacrificiile făcute departe de casă și familie, precum și prin curajul demonstrat în îndeplinirea misiunilor ați contribuit la ridicarea profilului țării noastre pe scena internațională".
"Dragi veterani din teatrele de operaţii, Astăzi ne confruntăm cu multiple crize de securitate, iar una dintre cele mai grave, generată de agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, se desfăşoară chiar lângă graniţele ţării noastre, în regiunea Mării Negre. Într-un mediu de securitate tot mai complex şi impredictibil, România constituie un pilon de stabilitate şi un aliat de încredere în cadrul NATO şi al Uniunii Europene. Ţara noastră îşi asumă acest prestigios statut inclusiv datorită contribuţiei dumneavoastră. Prin profesionalismul şi sacrificiile de care aţi dat dovadă departe de ţară şi de familii, precum şi prin curajul din timpul îndeplinirii misiunilor aţi determinat creşterea profilului ţării noastre la nivel internaţional", a mai spus Preşedintele României.
El a adaugat că veteranii sunt adevărati modele pentru tineret cu privire la devotamentul față de țară.
"Eforturile dumneavoastră, alături de cele ale celorlalţi militari români și aliați prezenți pe teritoriul României, au făcut posibil ca societatea noastră să se dezvolte în pace și siguranța cetatenilor să fie garantată. Voi sunteți exemple autentice pentru tinerii din generațiile viitoare despre ce înseamnã dragostea pentru țarã, loialitatea fațã de națiune și respectul față de drapelul național. Îi doresc tuturor veteranilor din teatrele de operaţii, precum și celor din cel de-al Doilea Război Mondial multă sănătate și împliniri alături de cei dragi, care v-au fost un puternic sprijin moral. La mulţi ani!", a încheiat Klaus Iohannis.