HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Joi, Ministerul Finanţelor a obținut un împrumut de 409 milioane de lei de la bănci.

Joi, Ministerul Finanţelor a obținut un împrumut de 409 milioane de lei de la bănci.
Sursă foto: hotnews.ro

Joi, Ministerul Finanţelor a luat împrumut de la bănci suma de 409 mil. lei, o sumă sub cea planificată inițial, care era de 500 mil. lei, prin intermediul unei licitaţii de obligaţiuni de stat cu o dobândă anuală de 7,22%, conform informațiilor prezentate de Ziarul Financiar.

În cadrul acestei licitaţii pentru obligaţiuni de stat care vor ajunge la maturitate în 2034, Ministerul Finanţelor a obținut un împrumut de 409 mil. lei, cu o dobândă anuală de 7,22%, potrivit surselor mediafax.

La acest proces au fost prezenți şapte dealeri primari.

Cererea totală s-a ridicat la valoarea de 449 mil. lei, din care băncile au licitat în nume propriu suma de 345 mil. lei, iar ofertele necompetitive au atins valoarea de 103 mil. lei.

Rata cuponului stabilită a fost de 7,10%, iar randamentul până la maturitate aferent preţului mediu adjudecat a fost calculat la procentajul de 7,22%.

Din totalul sumei adjudecate - adică 409 mil. lei - băncile au oferit în nume propriu suma de 305 mil. lei și restul sumei - adică 103 mil. lei - a fost oferit prin ofertele necompetitive.

„În conformitate cu prevederile art. 3, alin. 4 din Regulamentul-cadru privind operaţiunile de piaţă cu titluri de stat pe piaţa internă aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 318 din 2022, Ministerul Finanţelor Publice respinge ofertele de cumpărare cu un nivel al pretului mai mic decât 99,03%“, a precizat ministerul într-un comunicat.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin