HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Istvan-Lorant Antal: Nu ar trebui să întrerupem producția de energie electrică până când nu avem o alternativă.

Istvan-Lorant Antal: Nu ar trebui să întrerupem producția de energie electrică până când nu avem o alternativă.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senatul României, Istvan-Lorant Antal, a subliniat într-o conferință de specialitate că România se află într-un proces de tranziție energetică. El a insistat asupra necesității de a menține echilibrul și de a nu renunța la capacitățile actuale de producere a energiei electrice până când nu sunt implementate alternative viabile.

"Am observat că în ultimele decenii, în contextul consumului de gaze naturale din România, nu au existat inițiative care să stimuleze investițiile, cum ar fi dezvoltarea rețelelor de gaze naturale sau suportul specific și relevant pentru consumatorii industriali. În mod periodic erau adoptate măsuri pentru susținerea facturilor energetice și de gaze naturale, dar nu existau programe bine definite și relevante pentru sprijinirea industriei în ansamblu. Acesta este motivul pentru care observăm că atunci când consumul scade semnificativ, platformele industriale sunt eliminate din circuit. Știm că dacă vom începe să folosim noile capacități de producere a energiei electrice bazate pe gaze naturale - Ișalnița, Turceni, Mintia, industria Azomureș sau poate Piatra Neamț - acest lucru va reprezenta un plus anual de 7 miliarde metri cubi de gaze naturale. Suntem pe drumul cel bun, dar avem nevoie de investiții și programe de susținere pentru dezvoltarea platformelor industriale, astfel încât să putem crește consumul de gaz industrial și, implicit, economia țării", a afirmat președintele comisiei, potrivit Agerpres.

Acesta a evidențiat că România trebuie să aloce mai multe resurse pentru dezvoltarea noilor capacități de producere a energiei electrice "și, după cum ne place să spunem: niciodată să nu oprim capacități de producere a energiei electrice până nu punem altceva în loc".

'România este în tranziţie energetică, dar la capitolul tranziţiei energetice cred că trebuie să fim foarte echilibraţi şi să nu renunţăm de pe o zi pe alta la capacităţi de producere a energiei electrice în bandă", a susţinut Istvan-Lorant Antal.

În ceea ce privește electrificarea din România, acesta a subliniat că ar trebui acordată atenție și infrastructurii feroviare.

"Dacă luăm în considerare că electrificarea este viitorul, trebuie să ne referim şi la electrificarea căilor ferate. În România, din păcate, liniile ferate sunt electrificate numai în proporţie de 40%. De exemplu, sunt alte state unde sunt peste 70% sau chiar 100%...", a subliniat oficialul.

El a menționat că este esențial să se discute și despre consum, deoarece acesta contribuie la creșterea economică.

"Privind potenţialul de producţie a gazului natural în România, ştim cifrele. Avem Neptun Deep, cu undeva la 200 miliarde mc de gaze naturale. Astăzi, România consumă undeva 10 - 11 miliarde de metri cubi de gaze naturale, dar cred că este extrem de important să facem şi comparaţii la acest capitol. Eu obişnuiesc să fac comparaţie cu Ungaria, care are un consum anual între 9 şi 10 miliarde metri cubi de gaze naturale şi ştim foarte bine că este o ţară mult mai mică, plus că nici nu prea are resurse din acest punct de vedere. Adică, ei au capacităţi mari de stocare, dar nu au capacităţi de producţie. Noi spunem că, astăzi, România este independentă în proporţie mai mare de 90% în ceea ce priveşte consumul de gaze naturale, ceea ce este extrem de adevărat, dar cred că pentru viitorul României este important să vorbim şi despre consum. Şi, când vorbim despre consum, vreau să mă refer la consumul industrial, pentru că ştim cu toţii că marea majoritate a consumului pentru companii de furnizare nu vine neapărat din partea gospodăriilor, ci vine din partea consumatorilor industriali", a spus Istvan-Lorant Antal.

În legătură cu prețul energiei electrice și al gazelor naturale, senatorul UDMR a subliniat că prin plafonarea acestuia "am reuşit să obţinem un efect extrem de important: să stopăm inflaţia".

"Am spus de la foarte multe microfoane - şi îmi place să repet - că această informaţie a fost recunoscută şi de către Banca Naţională a României, ceea ce este extrem de important. În plină criză energetică, practic, prin aceste măsuri am reuşit să stopăm inflaţia undeva la 16,4%. Cred că România este pe o poziţie foarte bună şi are un potenţial major ca să devină un hub important în domeniul energiei. De asemenea, este extrem de important să subliniem şi acea decizie a Comisiei Europene, care, prin taxonomie, a recunoscut gazele naturale ca o resursă de tranziţie şi nuclearul ca o energie curată. Din ambele perspective, această decizie pentru România dă un avânt extrem de important. De aici încolo, depinde şi de noi, politicienii, de guvernele care vor guverna ţara, ce măsuri de intervenţii pun pe masă, în vederea facilitării ca România să devină într-adevăr un actor extrem de important", a susţinut demnitarul.

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), sub înaltul patronaj al Ministerului Energiei, organizează în perioada 7 - 8 noiembrie cea de-a VI-a ediţie a evenimentului Romanian International Gas Conference - RIGC 2023, cu tema "Redefinirea securităţii aprovizionării. Potenţialul noilor tehnologii pentru o tranziţie energetică durabilă".

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu