HUB PRESS

s e î n c a r c ă

ÎPS Teodosie face eforturi intense pentru a câștiga Mitropolia: Trimite circulară în biserici pentru post și rugăciune

ÎPS Teodosie face eforturi intense pentru a câștiga Mitropolia: Trimite circulară în biserici pentru post și rugăciune
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Arhiepiscopia Tomisului a emis un edict care stabilește o perioadă de post între 26 și 28 februarie, specificând că în acest interval clericii vor sluji în biserici și mănăstiri Acatistul Bunei Vestiri și Acatistul Sfântului Apostol Andrei. Aceste măsuri au fost luate în vederea creării Mitropoliei Tomisului.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au declarat sâmbătă că a fost trimis un ordin circular tuturor protoieriilor și sectorului Exarhat.

„Având în vedere râvna și solicitarea insistentă a credincioșilor din cuprinsul Sfintei Arhiepiscopii a Tomisului de a se institui o perioadă de rugăciune și de post pentru împlinirea dorinței poporului de pace, rânduială și descoperire a adevărului, se emite prezentul ordin circular: 1. Se instituie o perioadă de post de luni, 26.02.2024, până miercuri, 28.02.2024, inclusiv. 2. În această perioadă, clericii și credincioșii vor oficia în biserici și mânăstiri, zilnic, Acatistul Bunei Vestiri și Acatistul Sfântului Apostol Andrei. 3. Toate parohiile și mânăstirile din subordinea Arhiepiscopiei Tomisului vor anunța enoriașii cu privire la prezenta dispoziție canonică, după Sfânta Liturghie de duminică, 25.02. 2024”, se arată în ordinul respectiv.

Conform purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, un ierarh ortodox poate stabili o perioadă specială de post și rugăciune la cererea clerului și a credincioșilor. De-a lungul timpului au fost instituite numeroase astfel de măsuri extraordinare. Pentru Arhiepiscopia Tomisului ultimul post special cu rugăciune a avut loc în anul 2020.

Arhiepiscopul Tomisului consideră că înființarea Mitropoliei Tomisului este o evidențiere a istoriei.

„Sigur că eu nu pot să strig atât de tare ca și cum e un drept al meu. Nu e un drept al meu. E o evidență a istoriei, un drept al frățiilor voastre care locuiți aici și această necesitate o evidențiază românii din toată țara și din diaspora. Eu sunt mereu atenționat să fac ceva să fie pusă istoria Dobrogei și Biserica Tomicanu în evidența.", a declarat Arhiepiscopul Tomisului.

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat recent într-o emisiune de la Radio Dobrogea dacă va discuta la viitorul Sinod despre Mitropolia Tomisului.

„Eu nădăjduiesc să fie pusă pe ordinea de zi solicitarea noastră. Dumneavoastră puteți să vă exprimați, cum am spus și mai înainte, să cereți, că eu nu cer pentru mine, ci pentru a restaura un adevăr istoric fundamental pentru întreaga Biserică și pentru toți credincioșii noștri. Toți avem un plus de demnitate și binecuvântare de la Dumnezeu că punem în ordine cele ce au aparținut înaintașilor noștri. Trimiteți scrisorile dumneavoastră către Sfântul Sinod, către Patriarhie”, a mai declarat Arhiepiscopul Tomisului.

Patriarhia Română a precizat că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului privind ridicarea la rang de Mitropolie a fost respinsă din 2003 de Sfântul Sinod. În plus, IPS Teodosie „insistă cu încrâncenare ca doar eparhia pe care o pasc să devină mitropolie”, ceea ce reprezintă o încălcare a ordinii statutare a Bisericii Ortodoxe Române. De altfel, „încalcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”.

Următoarea ședință a Sfântului Sinod este programată pe data de 29 februarie.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin