HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Indicele principal BET atinge un nou nivel record în istorie.

Indicele principal BET atinge un nou nivel record în istorie.
Sursă foto: BVB

Indicele principal BET a atins un nou record istoric, ajungând la 14.737 de puncte, cu o creștere de 0,5% față de precedenta sesiune de tranzacționare. Acțiunile Transgaz au înregistrat un plus de 2,5%, Purcari a crescut cu 1,6%, Romgaz cu 1,4% și Petrom cu 1,3%. În schimb, Hidroelectrica a rămas stabilă.

În sesiunea de tranzacționare de marți, indicele BET s-a apreciat cu 0,5%, ajungând la 14.737 puncte față de cele 14.661 puncte înregistrate la finalul zilei precedente. Acesta a încheiat ziua la un nivel record pe fondul unor volume de tranzacționare sub media anuală și a unei acțiuni care a fost cea mai tranzacționată fără să se ia în considerare tranzacțiile speciale - aceasta atingând doar valoarea de 6,12 milioane lei - conform datelor BVB furnizate prin intermediul Mediafax.

Radu Cojoc, broker al Goldring declară pentru Ziarul Financiar: “Se pare că rezultatele financiare trimestriale au lăsat optimism în pieţe, cu noi maxime atinse atât pentru indicele principal cât şi pentru componente importante ale acestuia”.

Dintre cele 20 acţiuni ale indicelui principal BET prezentate în marţi, 15 au înregistrat creșteri - cu valori cuprinse între 0,1% pentru One United, 0,5% MedLife, 0,7% Digi şi 0,8% Transport Trade Services și ajungând până la 1,3% pentru Petrom, 1,6% Purcari și 2,5% Transgaz. În schimb au fost în scădere acțiunile BVB (-0.31%), BRD (-0.35%), Electrica (-0.94%) și Fondul Proprietatea (-1.1%). Acțiunile Hidroelectrica s-au menținut constante la prețul de 119.8 lei.

Lichiditatea pe segmentul de acţiuni a fost de doar 42 milioane lei comparativ cu media zilnică care se ridică la valoarea de 100 milioane lei. Cele mai lichide trei acţiuni au fost Banca Transilvania (6.1 milioane lei), Hidroelectrica (4.4 milioane lei) și Fondul Proprietatea (4.2 milioane lei).

În ceea ce privește bursele externe europene acestea au avut performanțe mixte: FTSE100 din Londra era în scădere la momentul redactării acestei informații; DAX din Frankfurt creştea cu o valoare de 0,13%; CAC40 din Paris scădea cu o valoare de 0,3%, iar bursa din Milano cu un procentaj de -1,1%. În Statele Unite ale Americii, indicele Dow Jones înregistra o scădere de 0.2%.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu