HUB PRESS

s e î n c a r c ă

În primele nouă luni, cifra de afaceri pentru serviciile de piață oferite în principal întreprinderilor a înregistrat o creștere nominală de 13,5%.

În primele nouă luni, cifra de afaceri pentru serviciile de piață oferite în principal întreprinderilor a înregistrat o creștere nominală de 13,5%.
Sursă foto: www.bugetul.ro

Creștere de 13,5% în cifra de afaceri pentru serviciile de piață oferite în principal companiilor în primele nouă luni

Din 1 ianuarie până la 30 septembrie 2023, cifra de afaceri pentru serviciile de piață oferite predominant firmelor a prezentat o creștere nominală comparativ cu aceeași perioadă din anul anterior. Această creștere a fost observată atât în seria brută cât și în cea ajustată după numărul de zile lucrabile și sezonalitate, cu un procentaj de 13,5%, respectiv 14,5%. Aceste informații au fost furnizate miercuri de Institutul Național de Statistică.

În conformitate cu datele INS, între ianuarie și septembrie ale acestui an, cifra de afaceri pentru serviciile de piață destinate primordial companiilor a cunoscut o creștere nominală generalizată de 13,5%. Creșterea este atribuită majoritariamente avansului cifrei de afaceri din: alte servicii adresate predominant companiilor (+18,1%), activități IT și tehnologia informației (+16,5%), transporturi (+9,4%), comunicații (+4.2%) și producție cinematografică, video și televiziune; difuzare și transmitere programe (+4.1%).

În aceeași perioadă, cifra de afaceri pentru serviciile de piață oferite în principal firmelor, ajustată după numărul de zile lucrabile și sezonalitate, a înregistrat o creștere nominală generalizată de 14,5%.

În plus, în septembrie 2023, comparativ cu luna anterioară, cifra de afaceri din serviciile de piaţă destinate primordial companiilor a prezentat o creștere nominală generalizată de 5.4%. Aceasta se datorează creșterii cifrei de afaceri din producție cinematografică, video și televiziune; difuzare și transmitere programe (+21.1%), alte servicii adresate predominant companiilor (+9.2%), transporturi (+4.3%) și activități IT și tehnologia informației (+0.7%). Comunicațiile au scăzut cu 3.2%.

În septembrie 2023, comparativ cu luna precedentă, cifra de afaceri pentru serviciile de piață oferite în principal firmelor a crescut nominal pe ansamblu cu 1.7%, dupa ajustarea in functie de numarul zilelor lucratoare si sezonalitate.

De asemenea, in septembrie 2023 fata de septembrie 2022 s-a observat o crestere nominala pe ansamblu in serie bruta a cifrei de afaceri pentru serviciile prestate in principal catre intreprinderi cu un procent de 7.2%. Aceasta este datorata cresterii cifrei de afaceri din alte servicii destinate primordial companiilor (+13.1%), activitati IT si tehnologia informatiei (+7.2%), comunicatii (+2.2%) si transporturi (+1.6%). Activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere programe au scazut cu 3.1%.

In septembrie 2023 fata de septembrie 2022, cifra de afaceri pentru serviciile prestate in principal catre intreprinderi a crescut nominal pe ansamblu cu 8.0%, dupa ajustarea in functie de numarul zilelor lucratoare si sezonalitate.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu