HUB PRESS

s e î n c a r c ă

În 2024, doi din cinci români intenționează să își asigure integral locuința, conform UNSAR.

În 2024, doi din cinci români intenționează să își asigure integral locuința, conform UNSAR.
Sursă foto: www.realitatea.net

Conform unui raport recent, aproape jumătate din populația României intenționează să își asigure integral locuința până în 2024, conform UNSAR.

Sursa menţionată a subliniat că proprietarii de locuinţe au o mare interes pentru poliţele de asigurare dedicate: 84% dintre români sunt conştienţi de faptul că asigurarea împotriva celor trei riscuri majore (cutremur, inundaţii şi alunecări de teren) este obligatorie prin lege. Cu toate acestea, doar jumătate dintre ei sunt informaţi că există o amendă legală pentru cei care nu au această poliţă.

"În faţa neprevăzutului, putem fi extrem de vulnerabili. Tocmai de aceea, este bine ca fiecare român să conştientizeze cât de important este sprijinul financiar pe care l-ar putea primi din partea companiilor de asigurări - atât de necesar pentru acoperirea pagubelor şi pentru reconstrucţia casei, la nevoie", a afirmat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR.

În România, poliţele facultative pot fi contractate doar pentru acele locuinţe care sunt deja protejate printr-o poliţă obligatorie PAD. Politele facultative oferă o protecție mai largă, la valoarea reală a clădirii şi/sau a bunurilor deţinute și pot acoperi o serie de fenomene naturale, dar şi alte tipuri de riscuri, precum: cutremur, inundaţii, alunecări de teren, incendiu, explozie, căderi de corpuri etc.

UNSAR a precizat că toate aceste acoperiri pot fi adaptate prin clauze speciale personalizate în funcţie de caracteristicile locuinţei și cerințele proprietarului (de exemplu, se pot acoperi inclusiv daunele produse panourilor fotovoltaice care deservesc locuinţa).

"În ciuda percepţiei declarate, doar 20% dintre locuinţe sunt şi asigurate împotriva dezastrelor naturale. În acest context, vom continua să amplificăm demersurile noastre de informare cu privire la beneficiile unei asigurări facultative de locuinţe, astfel încât orice proprietar să devină #sigurACASĂ", a declarat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România cuprinde 21 de companii specializate care controlează aproximativ 90% din piața locală de asigurări.

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES operează pe piaţa de cercetare din România și funcționează ca un think tank independent, dezvoltând o serie de studii şi proiecte dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societăţii româneşti.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu