HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Importul de gaze naturale lichefiate din Rusia este complet interzis în Lituania.

Importul de gaze naturale lichefiate din Rusia este complet interzis în Lituania.
Sursă foto: worldenergytrade.com

Lituania a pus interdicție pe orice tip de import, transport și proces de regazificare a gazului natural lichefiat (GNL) rusesc în toate facilitățile sale. Joi, 26 octombrie, Parlamentul lituanian a adoptat amendamente la Legea gazelor naturale: 111 membri ai parlamentului au votat "în favoare", iar șase s-au abținut, potrivit LRT, citat de usm.media.

Amendamentele la legea gazelor naturale au fost elaborate de Laurinas Kasciunas, președintele Comitetului pentru Securitate Națională și Apărare al Parlamentului lituanian și Dainius Kravis, ministrul Energiei. Anterior, ministrul a anunțat că gazul a fost transportat din Polonia de Cryogas M&T Poland și furnizat către două companii cu facilități de regazificare.

Ministerul nu a dezvăluit numele companiilor cărora Cryogas M&T Poland le-a livrat gaz. Directorii companiilor Kelmės pienas și Marijampolė pieno konservai au confirmat în iunie că achiziționează gaz de la Cryogas, dar au menționat că acesta nu este rusesc.

Importul GNL-ului rusesc în Lituania prin terminalul Klaipėda a fost oprit din martie 2022, iar din aprilie aceluiași an s-a pus capăt și importului de gaz rusesc prin conducte. Țara a permis doar tranzitul gazelor către Kaliningrad.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu