Imagini recente surprinse de sateliți dezvăluie megastructuri impresionante, care până acum au reușit să rămână neobservate de ochii cercetătorilor. Această descoperire recentă se referă la perioada epocii bronzului din Europa și oferă o perspectivă detaliată asupra unui ansamblu de situri arheologice anterior necunoscute, care au servit ca un veritabil hub al industriei în această zonă.
Prin utilizarea imaginilor prin satelit, arheologii au identificat o serie de situri masive și până acum necunoscute din epoca bronzului, localizate în centrul Europei. Echipa presupune că aceste structuri recent identificate ar putea clarifica modul în care s-au format megaforturile contemporane, cele mai mari edificii preistorice construite înainte de era fierului.
"Ceea ce este nou este să constatăm că aceste situri masive nu au fost singure, ci au făcut parte dintr-o rețea densă de comunități strâns legate și codependente. La apogeul lor, oamenii care trăiesc în această rețea de situri din Panonia inferioară trebuie să se fi numarat la zeci de mii", declarau cercetatorii.
Ce au descoperit cercetatoriiMai toate siturile TSG sunt localizate la o distanță de 5 kilometri (3,1 mile) unul față de celălalt și se întind de-a lungul unui coridor fluvial format de râurile Tisa și Dunăre. Acest fapt a condus arheologii să presupună că respectivele comunități au colaborat probabil, permițându-le astfel să se extindă.
Surprinzator, studiul sugerează că TSG au fost centre vitale de inovație în Europa preistorică și au funcționat ca un hub major pentru regiune într-o perioadă în care micenienii, hitiții și egiptenii noului regat erau la apogeu – aproximativ între anii 1500-1200 î.Hr, conform playtech.ro.
Aceasta este adesea considerată o etapă crucială în istoria preistorică a Europei. În timpul celui de-al doilea mileniu î.e.n., se pare că tehnologiile militare avansate și tehnicile de terasament ale societății s-au răspândit în toată Europa, odată ce acestea s-au prabușit în jurul anului 1200 î.Hr. Relevanța acestui grup uman contribuie acum la explicarea motivului pentru care cultura materiala si iconografia din întreaga Europă erau atât de similare în această perioadă.