Conform expertului Igor Boțan, România joacă un rol esențial și constructiv în traseul european al Republicii Moldova. De asemenea, este datoria României să facă tot ce este necesar pentru ca Moldova să reușească în procesul de integrare europeană, având în vedere că acesta este singurul subiect care a fost unanim acceptat în timpul celor 32 de ani de independență ai Moldovei. Aceste declarații au fost făcute în cadrul dezbaterii publice "Arborele genealogic european al Moldovei", organizată de Agenția de presă IPN.
Igor Boțan a mai menționat că prima legislatură a Parlamentului moldovenesc, cea care a adoptat Declarația de suveranitate și independență, a pus fundațiile integrării europene, lucru confirmat ulterior și de Curtea Constituțională în 2014.Deasemenea, el remarcă faptul că singura strategie externă adoptată de agrarieni include surprinzator dorința pentru integrare europeană. În aceeași perioadă, ex-președintele Petru Lucinschi trimite două scrisori la președintele Comisiei Europene cerând ca Republica Moldova să fie recunoscută cu statut de țară-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.
În viziunea lui Igor Boțan, sprijinul popular pentru UE a crescut odată cu aceste mesaje venite din partea politicienilor. „A avut loc o scădere bruscă a susținerii după furtul miliardului și a fost o perioadă de un an, când preferințele alegătorilor pentru integrarea euroasiatică o depășea pe cea pentru integrarea europeană”.
Igor Boțan mai afirmă că România este pregătită să sprijine Moldova în progresul pe cele 33 de capitole incluse în cerințele UE, dacă se vor iniția negocierile de aderare la UE: „Aceasta, în afară de susținerea de milioane de euro a proiectelor în Republica Moldova, de către UE.
Dezbaterea publică intitulată "Arborele genealogic european al Moldovei" este organizată de Agenția de presă IPN, ca parte a proiectului "Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii", susținut de Fundația germană "Hanns Seidel".