HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Guvernul francez va implementa noi măsuri de economisire pentru a diminua deficitul bugetar.

Guvernul francez va implementa noi măsuri de economisire pentru a diminua deficitul bugetar.
Sursă foto: kidadl.com

Guvernul francez intenționează să realizeze economii suplimentare pentru a diminua deficitul bugetar.

"Confirmăm țintele de reducere a cheltuielilor cu 16 miliarde de euro în bugetul pe 2024 și suntem deja pregătiți să facem economii de 12 miliarde de euro în bugetul pe 2025. Guvernul încă are ca obiectiv reducerea deficitului bugetar de la 4,9% din PIB în 2023 la 4,4% din PIB în 2024 și la 3,7% din PIB în 2025", a clarificat Cazenave.

Acesta a menționat că autoritățile pariziene doresc să diminueze costurile administrative legate de spațiile de birouri și ar putea lua în calcul vânzarea unor proprietăți imobiliare, ca parte a eforturilor pentru diminuarea deficitului. Mai exact, Guvernul intenționează să scadă suprafața spațiilor de birouri ocupate de administrație cu un procentaj de 25%. În acest sector se pot face economii semnificative, mai ales având în vedere noile metode de lucru post-pandemie, explică Cazenave, referindu-se la creșterea numărului angajaților care lucrează remote.

Ministrul Bugetului afirmă că suprafaţa spaţiului de birouri pentru un funcţionar public este în prezent de 24 metri pătraţi, un nivel mult superior celui din sectorul privat. Guvernul dorește să reducă acest indicator la 16 metri pătraţi. "De asemenea, am putea lua în considerare vânzări imobiliare", a adăugat sursa citată.

În cadrul unui interviu acordat ziarului La Tribune, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a asigurat că Guvernul este capabil să își atingă obiectivul de scădere a ratei şomajului de la 7% la 5% până în 2027. Cu toate acestea, va fi necesar să se revizuiască politicile sociale, mai ales cele legate de ajutoarele de şomaj.

"Am lucrat din greu să scădem rata şomajului de la 9% la 7%, dar pentru a ajunge la 5% trebuie să adoptăm decizii curajoase ... Toate schemele pentru şomerii în vârstă trebuie revizuite", a declarat Bruno Le Maire.

Economistul șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, recent atragea atenția că Franța va întâmpina dificultăți în îndeplinirea obiectivului de reducere a deficitului la 2,7% din PIB până în anul 2027.

Obiectivul "va fi cam dificil de atins conform actualelor politici guvernamentale. Sunt necesare mai multe eforturi", a declarat oficialul FMI.

Guvernul francez intenționează să realizeze economii în următorii ani, dar deficitul bugetar nu este estimat să scadă sub limita UE de 3% din PIB până în 2027.

Reglementările fiscale ale UE au fost temporar suspendate în contextul pandemiei și al conflictului din Ucraina, oferind guvernelor mai multă libertate de a cheltui până la finalul anului 2023.

În Franța, "traiectoria bugetară pe care intenționează să o urmeze Guvernul este în direcția corectă. Dar probabil avansează prea încet", a explicat Gourinchas.

Economistul a solicitat reforme suplimentare pentru a stimula creșterea economică și consideră că este prematur pentru băncile centrale mari să înceapă reducerea dobânzilor, având în vedere că inflația se află încă departe de țintele stabilite.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu