HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Guvernul alocă doar 1,7 miliarde lei din Fondul de rezervă către CNAS pentru finanțare.

Guvernul alocă doar 1,7 miliarde lei din Fondul de rezervă către CNAS pentru finanțare.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a cerut 4,2 miliarde de lei şi a obţinut 1,7 miliarde din Fondul de rezervă al Guvernului. Aceşti fonduri vor fi în primul rând utilizate pentru remuneraţia angajaţilor, restul urmând să fie împărţit egal între sectoarele de asistenţă medicală, a anunţat luni preşedintele CNAS, Andrei Baciu.

"La şedinţa de Guvern de săptămâna trecută au fost alocate 1,7 miliarde de lei din Fondul de rezervă pentru bugetul Casei Naţionale. Solicitarea noastră a fost de 4,2 miliarde, iar, în conformitate şi cu ce a declarat la finalul şedinţei purtătorul de cuvânt al Executivului...", a detaliat Baciu conform Agerpres.

El a specificat că aceşti bani vor fi folosiţi în primul rând pentru salariile angajaților din domeniul sănătății și restul sumei va fi distribuit egal între toate sectoarele de asistență medicală pe care CNAS le finanțează.

Când s-a pus întrebarea dacă CNAS va primi mai multe fonduri, Baciu a declarat: "Acesta este mecanismul existent în momentul de faţă...".

"Vom continua să avem aceste discuţii şi analize pe care le avem, de altfel, de săptămâni de zile, de luni de zile în dorinţa de a preîntâmpina dificultăţile...", a adăugat Andrei Baciu.

Conform lui, există un proces pentru distribuirea acestor fonduri destinate pentru luna noiembrie.

"Practic, alocarea şi distribuirea în ţară a unui astfel de buget...", a comunicat Baciu.

Preşedintele CNAS a mai afirmat că situația spitalelor este "destul de serioasă" și trebuie abordată "cu mare responsabilitate".

A menționat că există multe probleme care trebuie rezolvate și că s-a făcut o analiză la nivelul tuturor celor 372 spitale publice pe care o va trimite la Ministerul Sănătății.

"Împreună cu Ministerul Sănătăţii vom avea astăzi...", a transmis Andrei Baciu.

Când s-a întrebat despre diferența neacoperită, având în vedere că CNAS a primit doar 1,7 miliarde lei, Andrei Baciu a explicat: "În absenţa unui mecanism de rectificare bugetară...".

"Practic, aceştia sunt banii pentru luna noiembrie...", a mai clarificat Baciu.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu