HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Guvernul a publicat proiectul ordonanței care anulează noile limite pentru tranzacțiile cash!

Guvernul a publicat proiectul ordonanței care anulează noile limite pentru tranzacțiile cash!
Sursă foto: Pinterest

Miercuri, Guvernul a dezvăluit într-un mod transparent proiectul unei ordonanţe de urgenţă care vizează modificarea limitelor pentru utilizarea plăţilor în numerar. În documentația justificativă se menționează că societatea românească nu este încă pregătită pentru restricţionarea utilizării banilor cash.

Ordonanţa propune revenirea la limitele stabilite inițial în Legea nr. 70/2015, înainte de modificările aduse prin Legea nr.296/2023. Astfel, toate plafonările actuale privind tranzacțiile cash vor rămâne neschimbate atât pentru persoanele fizice cât și pentru cele juridice, cu două excepții: limita de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare va fi de 1.000 lei/zi.Documentul poate fi consultat AICI! (.pdf)

„Măsura de diminuare a plafoanelor până la care numerarul poate fi utilizat a fost adoptată în contextul necesităţii de combatere a fenomenului, tot mai acut, de evaziune fiscală [...] Cu toate acestea, atât reacţiile din spaţiul public, cât şi cele existente la nivelul societăţii ca urmare a adoptării acestei măsuri, au determinat concluzia că societatea românească nu este pregătită pentru măsura limitării utilizării numerarului.", se menționează în documentul oficial.

În plus, documentul indică faptul că un sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România a arătat că respondenţii s-au opus reducerii limitelor pentru plăţile în numerar.

„Astfel, din cei peste 2.500 de antreprenori, la întrebarea dacă consideră oportună reducerea pragului pentru plăţile cash introduse prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, 94,1% au răspuns ”NU”", subliniază Guvernul.

„Având în vedere situaţia de fapt, potrivit căreia societatea românească nu este pregătită la acest moment pentru limitarea utilizării numerarului, prin prezentul proiect de act normativ se propune revenirea la plafoanele prevăzute în Legea nr. 70/2015 anterior modificării acesteia prin Legea nr.296/2023”, anunța Guvernul.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin