Grecia a început procesul de vânzare a unei părți de 20% din National Bank (NBG), cea de-a doua instituție bancară din țară în funcție de capitalizarea pieței. Potrivit Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), acțiunile NBG vor fi disponibile pentru achiziție prin ofertă publică și plasament privat între 14 și 16 noiembrie, cu un preț estimat între 5 și 5,44 euro per acțiune.
HFSF este proprietarul unei părți din primele patru bănci comerciale grecești, după ce a investit aproximativ 50 de miliarde de euro pentru recapitalizarea acestora în timpul crizei financiare.
Luni, valoarea acțiunilor NBG la Bursa din Atena a scăzut cu aproximativ 1%, ajungând la 5,39 euro. Astfel, participaţia de 20% este evaluată la aproape un miliard de euro.
"Din totalul participaţiei de 20%, se intenţionează ca 17% să fie pus la dispoziţia fondurilor şi restul de 3% să fie oferit investitorilor individuali. În cazul în care cererea va fi puternică, HFSF ar putea creşte procentajul participaţiei scoase la vânzare până la 22%", a precizat pentru Reuters un reprezentant elen implicat în tranzacţie.
În aceeași zi, HFSF a anunţat că a vândut un pachet de 9% din acţiunile Alpha Bank către UniCredit pentru suma de 293,5 milioane de euro, după ce banca italiană a prezentat o ofertă mai avantajoasă.
Luna trecută, HFSF a vândut o participaţie de 1,4% pe care o deţinea la Eurobank înapoi băncii. În prezent, HFSF are în proprietate 40,4% din NBG şi 27% din Piraeus Bank.
"Vânzarea acţiunilor National nu va fi afectată de procesul în derulare privind vânzarea participaţiei în Alpha Bank și este programată să se desfășoare în următoarele săptămâni". Există interes din partea investitorilor internaționali pentru NBG, afirmă sursele.
Grecia a reușit să atragă investiții semnificative în ultimii ani datorită îmbunătățirii situației economice. Luna trecută, agenţia S&P Global a îmbunătățit ratingul ţarii la "investment-grade" (recomandat pentru investiţii), după 13 ani în care acesta a fost clasificată ca "junk" (nerecomandat pentru investiţii).
Anul acesta, băncile elene se aşteaptă la profituri semnificative şi speră să plătească dividende în 2024, pentru prima dată din 2010, când a izbucnit criza datoriilor suverane.