HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Ginecolog: Majoritatea femeilor nu iau măsuri preventive înainte de a rămâne însărcinate

Ginecolog: Majoritatea femeilor nu iau măsuri preventive înainte de a rămâne însărcinate
Sursă foto: stirileprotv.ro

Ginecologul Liana Pleş, care lucrează la Maternitatea Bucur din București, avertizează că majoritatea femeilor din țara noastră nu își monitorizează starea de sănătate înainte de a concepe. Ea subliniază că există multe elemente ce pot amenința o sarcină.

Într-o discuție miercuri seară la Medika Tv, Liana Pleş a menționat că este "destul de puţin întâlnită atitudinea femeilor care înainte de a decide să aibă o sarcină fac investigaţii medicale privind starea lor de sănătate".

Specialista a precizat că, pe lângă numărul mare de mame adolescente - un aspect ce poziționează România pe primul loc în statistici -, există numeroase tinere care devin mame fără a efectua controale medicale legate de propria stare de sănătate.

"Sunt paciente care la 21 de ani au deja trei copii şi între cele trei sarcini nu s-au investigat niciodată. Aş spune că majoritatea pacientelor nu îşi iau măsuri de prevenţie înainte de a obţine o sarcină", a precizat Liana Pleş.

Potrivit medicului, precauțiile ar trebui să includă o evaluare generală a starii de sănătate, determinarea statutului imunologic în ceea ce privește anumite boli infecțioase precum rubeola. Multe femei nu sunt vaccinate împotriva acestei afecțiuni, nici nu au avut boala, factor care poate reprezenta un pericol în cazul unei sarcini.

"Rubeola poate să fie devastatoare în primul trimestru de sarcină. Este util ca femeile să fie vaccinate, înainte de sarcină, pentru virusul rubeolic", a subliniat Liana Pleş.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu