HUB PRESS

s e î n c a r c ă
FMI anticipează o supraîncălzire a economiei rusești
Sursă foto: afaceri.news

Progresul neașteptat al economiei rusești a luat prin surprindere Fondul Monetar Internațional (FMI), având în vedere sancțiunile impuse Rusiei ca urmare a invaziei asupra Ucrainei, conform rapoartelor DPA.

"Este o economie de război", a evaluat purtătorul de cuvânt al FMI, Julie Kozack, conform Agerpers.

Economia rusă se caracterizează printr-un procent mare de cheltuieli militare, care stimulează producția. "Există și multe transferuri sociale care susțin creșterea consumului", a completat reprezentantul FMI.

În ciuda acestui fapt, există semne ale unei posibile "supraîncălziri" a economiei - precum inflația crescută. Se preconizează că expansiunea economiei ruse va încetini pe termen lung, având în vedere izolarea țării de sistemul financiar internațional și accesul limitat la tehnologie, după cum a indicat Kozack.

"Aș remarca și faptul că Rusia a pierdut o parte din forța de muncă calificată de pe piața muncii. Toți acești factori vor avea un impact semnificativ asupra creșterii și perspectivelor pe termen lung", a clarificat purtătorul de cuvânt al FMI.

FMI anticipa în ianuarie că PIB-ul Rusiei va înregistra o creștere de 2,6% în 2024, comparativ cu o rată de 1,1% previzionată în toamna anului trecut. Revizuirea se datorează cheltuielilor militare mari și consumului privat, susținut de creșterea salariilor. Pentru 2025, FMI estimează o creștere de 1,1%.

Presiunile inflaționiste s-au diminuat față de lunile anterioare din toamna anului precedent, dar rămân ridicate, cererea internă depășind încă capacitatea de producție, a informat Banca Centrală a Rusiei săptămâna trecută.

Instituția a ajustat ușor prognozele privind creșterea economiei ruse pentru 2024 la 1-2%, față de un nivel estimat anterior de 0,5-1,5%.

Analiștii consideră că impactul negativ al conflictului cu Ucraina continuă să fie un obstacol în calea reducerii inflației, lipsa forței de muncă ducând la majorarea salariilor. Deși așteptările gospodăriilor privind prețurile au scăzut sub 12% în decembrie, ele rămân ridicate și afectează debutul perioadei de relaxare a politicii monetare, conform economistului Sofia Donets de la Renaissance Capital.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu