HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Florin Spătaru declară: Fondurile pentru sectoarele prioritare vor fi garantate în bugetul anului 2024

Florin Spătaru declară: Fondurile pentru sectoarele prioritare vor fi garantate în bugetul anului 2024
Sursă foto: b1tv.ro

Florin Spătaru, care a ocupat funcția de ministru al Economiei, a făcut cunoscut miercuri că planificarea bugetară pentru anul 2024 se va baza pe garantarea resurselor financiare pentru domeniile prioritare, respectiv 2,6% din PIB destinat Ministerului Educaţiei, un fond de 90 de miliarde de lei pentru Ministerul Sănătăţii şi sumele necesare pentru pensii.

"Bugetul anului 2024 va fi construit pe de o parte prin asigurarea fondurilor necesare pentru sectoarele prioritare şi aici vorbim de 2,6% din PIB pentru Ministerul Educaţiei, de o sumă de 90 de miliarde de lei pentru Ministerul Sănătăţii şi asigurarea fondurilor necesare pentru pensii", a afirmat în cadrul emisiunii România Politică, difuzată la Prima News, Florin Spătaru. El este fost ministru al Economiei și consilier al premierului Marcel Ciolacu, potrivit news.ro.

Acesta a subliniat că Executivul se bazează pe o absorbție a fondurilor europene în valoare de 10 miliarde euro în anul 2024 și pe o creștere economică.

"Despre bugetul pentru sănătate, el a precizat că vorbim de aproximativ 5% ca şi alocare din PIB, pentru că este vorba şi de bani pentru asigurarea programelor de sănptate şi investiţiile în spitale".

Referitor la creșterea pensiilor și salariilor pentru anul următor, Florin Spătaru a menționat că majorările pensiilor se vor aplica în prima etapă la 1 ianuarie, cu un procent de 13,8%, echivalentul ratei inflației, iar impactul acestora se situează între 15 și 20 de miliarde.

"În septembrie vom avea recalcularea pensiilor, o parte din pensionari vor câştiga sume la pensie", a subliniat el. El a adăugat că există persoane care, prin recalcularea noilor formule, primesc o pensie mai mare decât cea calculată prin noua formulă. "Asta nu înseamnă că ei vor avea o scădere a pensiilor, vor rămâne aşa până se va elimina acest decalaj", a explicat fostul ministru.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu