HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Filmul românesc Libertate a fost premiat în Franța și Germania

Filmul românesc Libertate a fost premiat în Franța și Germania

Filmul Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, a primit Premiul Criticii, la Arras Film Festival, și Premiul FIPRESCI la Cottbus Film Festival.

 

Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.” Este motivația juriului care a acordat Premiul Criticii filmului românesc Libertate (r. Tudor Giurgiu) la ediția de anul acesta a Arras Film Festival, care s-a încheiat duminică, 12 noiembrie, în nordul Franței. Juriul a fost prezidat de Perrine Quennesson, una dintre cele mai active jurnaliste de film din Franța (scrie, printre altele, pentru revista Cinema Teaser și a lucrat pentru emisiunile de cinema Tchi Tcha și Le Cercle la CANAL+). Alături de Quennesson, din juriu au făcut parte Thomas Baurez (Première, FRANCE 24), Christophe Caron (La Voix du Nord), Boris Szames (SO FILM, Gone Hollywood) și Caroline Veunac (Télérama).

 

Filmul a câștigat, tot în acest weekend, și Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) la cea de-a 33-a ediție a Cottbus Film Festival în Germania: „Să experimentezi o revoluție pe ecran poate fi inconfortabil și captivant în același timp. Regizorul reușește să dea o formă unui haos istoric creând un film care trece dincolo de estetica noului val românesc”. Din juriu au făcut parte jurnalistul italian Giuseppe Sedia, jurnalista germană Katrin Hillgruber și istoricul român Angelo Mitchievici. Cottbus este unul dintre cele mai importante festivaluri de film dedicate cinematografiei est-europene.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin