HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Fermierii nemulțumiți de politicile UE vor bloca principala autostradă dintre Polonia și Germania

Fermierii nemulțumiți de politicile UE vor bloca principala autostradă dintre Polonia și Germania
Sursă foto: Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Polonezii care practică agricultura au în plan să blocheze o arteră rutieră majoră la granița cu Germania, după ce anterior au obstrucționat punctele de trecere a frontierei cu Ucraina. Aceștia își exprimă astfel nemulțumirea față de importurile de cereale din Ucraina și politica agricolă a Uniunii Europene, conform celor relatate de agențiile DPA și Agerpres.

Conform strategiei protestatarilor, blocada autostrăzii A12 este programată să înceapă duminică, în jurul orei 13:00 (12:00 GMT), la intersecția Swiecko, a informat un reprezentant al companiei care administrează drumul.

Traficul va fi perturbat în ambele direcții până la finalizarea oficială a manifestațiilor agricultorilor, pe data de 20 martie, conform anunțului făcut de autoritățile locale din orașul polonez Slubice. Potrivit informațiilor prezentate pe site-ul Slubice24, fermierii vor folosi aproximativ 700 de tractoare și alte utilaje pentru a bloca circulația rutieră. Se estimează că protestul va atrage participarea a aproximativ 1.500 de persoane.

Nemulțumirile fermierilor

Agricultorii din Polonia și alte state membre UE se opun restricțiilor impuse prin politicile de mediu ale Pactului Verde al UE și importurilor de produse ucrainene, care sunt comercializate la prețuri reduse și nu sunt supuse standardelor europene. Aceste importuri afectează în special agricultorii din statele care se învecinează cu Ucraina.

În ciuda protestelor, ambasadorii statelor membre UE au aprobat miercuri prelungirea fără restricții a importurilor din Ucraina, ca măsură de sprijin pentru această țară în conflictul său cu Rusia. Polonia, Ungaria și Slovacia, care s-au opus acestei extinderi, au impus unilateral o interdicție asupra importului a patru produse agricole ucrainene până în septembrie 2023. Aceasta după ce Comisia Europeană a respins solicitarea acestor state de a menține interdicția ca măsură de protecție a agricultorilor.

"Nu putem sacrifica interesele vitale ajutând Ucraina"

Noul guvern pro-european al Poloniei condus de prim-ministrul Donald Tusk a menținut aceste restricții implementate de fostul guvern conservator. "Nu putem sacrifica interesele vitale și fundamentale ale marilor grupuri (agricole) europene ajutând Ucraina (...) Dacă este necesar, vom lua și alte decizii pentru a controla mai eficient intrarea pe la frontiera noastră a produselor" agroalimentare din Ucraina, a declarat Tusk în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Aceasta din urmă a recunoscut că "agricultorii se confruntă cu multe provocări", dar a reiterat faptul că agricultorii europeni beneficiază de aproximativ 22 de miliarde de euro prin politica agricolă comună. Ea a menționat că UE face eforturi pentru creșterea exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră, răspunzând astfel uneia dintre nemulțumirile agricultorilor europeni.

Protestele fermierilor polonezi au stârnit indignare în Ucraina vecină, care a solicitat marți Comisiei Europene un "răspuns robust" împotriva acestor acțiuni. Agricultorii au blocat aproape complet punctele de frontieră cu Ucraina și au vărsat vagoane cu grâu ucrainean pentru a protesta împotriva concurenței neloiale a produselor agricole ucrainene.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu