HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Exporturile de cărbune ale SUA către UE au crescut ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei.

Exporturile de cărbune ale SUA către UE au crescut ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Exporturile de cărbune ale Statelor Unite către Europa au înregistrat o creștere semnificativă de 22%, înlocuind astfel cărbunele provenit din Rusia, în urma implementării sancțiunilor stabilite de Uniunea Europeană în august 2022. Această informație a fost comunicată de Administrația Americană pentru Informații în Domeniul Energiei (EIA), potrivit Reuters, citat de AGERPRES.

Conform datelor EIA, principalul factor care a contribuit la creșterea livrărilor către Europa a fost implementarea sancțiunilor. În intervalul august 2022 - iulie 2023, exporturile totale de cărbune ale SUA au crescut cu 5,7 milioane de tone comparativ cu perioada similară precedentă intrării în vigoare a sancțiunilor. Astfel, totalul exporturilor de cărbune ale SUA a ajuns la 33,1 milioane de tone în perioada august 2022-iulie 2023, față de 27,1 milioane de tone în intervalul august 2021-iulie 2022.

În ceea ce privește exporturile americane de cărbune industrial spre Europa, acestea au avut o creștere considerabilă cu 51% între august 2022 și iulie 2023 comparativ cu cele precedentele douasprezece luni. "Cărbunele industrial din SUA are o calitate comparabilă cu cel produs în Rusia, ceea ce îl face un înlocuitor natural; ambele țări au cărbune bituminos de calitate cu o putere calorică ridicată", a evidențiat EIA.

În anul 2021, Europa a importat un total de 84,6 milioane de tone de cărbune din Rusia, reprezentând aproximativ o treime din exporturile totale ale acestei țări. Însă după începutul conflictului din Ucraina, Uniunea Europeană a răspuns prin impunerea sancțiunilor asupra cărbunelui rusesc în aprilie 2022, acordând o perioadă de grație pentru contractele deja existente până în august 2022. Odată cu intrarea în vigoare a interdicției, achizițiile de cărbune provenit din Rusia au scăzut dramatic.

Statele Unite, alaturi de alte națiuni exportatoare precum Africa de Sud și Columbia, au intervenit pentru a umple golul creat în aprovizionarea Europei cu cărbune. De asemenea, SUA și-a sporit și exporturile către Asia și America de Sud. Pe de altă parte livrările spre Africa, Australia, Oceania și America de Nord au avut o scadere semnificativa conform datelor furnizate de Administraţia Americană pentru Informaţii în Domeniul Energiei (EIA).

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu