HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Există o probabilitate mare ca România să fie condamnată de CJUE.

Există o probabilitate mare ca România să fie condamnată de CJUE.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunţat în cadrul unei conferinţe specializate de luni că este foarte posibil ca Curtea Europeană de Justiţie (CJUE) să sancționeze România pe 14 decembrie pentru nerespectarea obligațiilor legate de închiderea a 31 de depozite industriale. Declaraţiile ministrului au fost preluate de Agerpres.

"Pe 14 decembrie, cel mai probabil, Curtea Europeană de Justiţie va condamna statul român într-o cauză legată de neînchiderea, neecologizarea unor depozite de deşeuri. Din lista celor 101 de depozite, în legătură cu care am fost condamnaţi deja în 2018, am reuşit să închidem doar o parte, iar astăzi când discutăm sunt încă 31 astfel de depozite industriale neecologizate. Acestea, din păcate, vor pune România în situaţia în care nu doar să fie condamnată, dar există un risc major să fim condamnaţi cu sancţiuni pecuniare. Adică, în loc să investim banii în şcoli, în grădiniţe, în drumuri şi în alte investiţii de care avem atât de mare nevoie, o să trebuiască să plătim amenzi şi penalităţi", a menţionat Fechet.

România avea obligația de a închide și de a reabilita depozitele de gunoi (municipale şi industriale) care nu îndeplineau standardele, până la data de 16 iulie 2009. La acel moment, existau 109 depozite neconforme de deşeuri.

Datorită avansului lent în această problemă, Comisia Europeană (CE) a decis să aducă această chestiune în atenţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în luna februarie 2017.

Din cele 68 de gropi de gunoi vizate inițial de CJUE, doar 20 au fost definitiv închise. Pentru restul, România nu a elaborat, aprobat sau demarat lucrările necesare pentru închidere, sigilare și regenerare.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu