HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Evacuare cu succes: 93 de români au reușit să părăsească Fâșia Gaza și se găsesc acum în Egipt, potrivit unui anunț al MAE.

Evacuare cu succes: 93 de români au reușit să părăsească Fâșia Gaza și se găsesc acum în Egipt, potrivit unui anunț al MAE.
Sursă foto: digi24.ro

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că la data de 7 noiembrie 2023, datorită acțiunilor coordonate ale Celulei de Criză Interinstituționale, cu asistența Ambasadei României din Cairo și a Oficiului de Reprezentare al României din Ramallah, un grup de 93 de cetățeni români și membrii familiilor lor au reușit să părăsească Fâșia Gaza. Ei au traversat frontiera spre Egipt prin punctul de trecere Rafah și se află acum pe sol egiptean, în drum spre Cairo.

Această operațiune de evacuare din zona controlată de Hamas a avut loc exact la o lună după declanșarea conflictului de către organizația palestiniană împotriva Israelului.

Cei 93 de cetățeni români și membrii familiilor lor au fost preluați din punctul de trecere Rafah de către delegații ai Ambasadei României în R.A. Egipt. Aceștia sunt însoțiți spre Cairo de o echipă mobilizată din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză a MAE.

Cetățenii evacuați sunt planificați să ajungă în România cu ajutorul unor zboruri charter.

MAE menține comunicarea cu autoritățile israeliene și egiptene pentru a facilita evacuarea altor cetățeni, în funcție de situația de pe teren și de acordul părților implicate. În plus, o echipă consulară mobilizată din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză, dotată cu mijloace mobile pentru furnizarea asistenței consulare, rămâne disponibilă în zona punctului de trecere Rafah pentru a oferi asistență consulară în continuare.

MAE accentuează că situația securitară din regiune rămâne complexă și instabilă, necesitând ajustarea constantă a planurilor de evacuare, astfel încât siguranța persoanelor evacuate să nu fie compromisă.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin