HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Eurostat: Schimbările fiscale au plasat inflația din România pe prima poziție în Uniunea Europeană

Eurostat: Schimbările fiscale au plasat inflația din România pe prima poziție în Uniunea Europeană
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Conform datelor furnizate de Eurostat, institutul european de statistica, inflația înregistrată în România a atins nivelul de 7,3% conform standardelor europene, clasându-se pe primul loc în Uniunea Europeană. Estonia se situează pe poziția a doua, cu o rată a inflației de 5%, în timp ce media europeană pentru luna ianuarie a fost de 3,1%. Cauza principală a acestei creșteri este reprezentată de modificările fiscale.


Analiștii financiari au fost luați prin surprindere de aceste date privind inflația din România. Conform Ziarul Financiar, media prognozelor agregate realizate de Bloomberg pentru rata inflației din România era cu 0,2 puncte procentuale mai mică decât rezultatele efective.


Creșterea inflației este atribuită modificărilor fiscale care au intrat în vigoare la începutul anului 2024 și care au avut ca efect majorarea prețurilor. În plus, prețurile au crescut și datorită unei evoluții economice mai bune decât cea anticipată, consumul crescând mai rapid decât previziunile la sfârșitul anului 2023.


Toate statele membre ale Uniunii Europene au consemnat o rată a inflației în ianuarie 2024. Cu toate acestea, prețurile au crescut cu doar 0,9% în Danemarca și Italia.


Țări precum Croația, Polonia sau Austria au înregistrat de asemenea o rată a inflației peste media europeană.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu