HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Europa se confruntă cu recesiunea: oamenii de afaceri importanți au o premoniție nefavorabilă

Europa se confruntă cu recesiunea: oamenii de afaceri importanți au o premoniție nefavorabilă
Sursă foto: fortune.com

Activitatea de afaceri din zona euro a suferit o încetinire accelerată în luna precedentă, ca urmare a unei cereri reduse în sectorul dominat de servicii, potrivit unui sondaj publicat recent. Acest lucru sugerează că riscul unei recesiuni în regiune este tot mai mare, conform Reuters și News.ro.

Economia zonei euro a înregistrat o contracție de 0,1% în trimestrul al treilea, conform datelor oficiale. Indicele Compozit al Managerilor de Achiziţii (PMI) pentru luna octombrie, versiunea finală publicată recent, indică faptul că blocul s-a pregătit pentru ultimul trimestru din 2023 cu măsuri defensive.

PMI-ul HCOB, compilat de S&P Global și considerat un barometru al sănătății economice generale, a scăzut la 46,5 în octombrie față de 47,2 din septembrie. Aceasta este cea mai mică valoare raportată din noiembrie 2020, când restricțiile impuse datorită COVID-19 au fost intensificate pe întreg continentul. Acesta se află sub pragul de 50 care delimitează creșterea economică de contracție pentru a cincea lună consecutiv și corespunde cu estimarea preliminară.

"PMI-urile finale publicate astazi confirmate initial sunt in linie cu prognoza noastră că PIB-ul zonei euro va suferi o nouă contracție în T4. Perspectivele sunt, de asemenea, foarte slabe, cu noi comenzi PMI atingând cel mai scăzut nivel din septembrie 2012, excluzând primele luni ale pandemiei, în timp ce exporturile au fost, de asemenea, extrem de slabe", a declarat Adrian Prettejohn de la Capital Economics.

Activitatea producției s-a retras un pas înapoi în octombrie conform unui sondaj publicat săptămâna trecută. Acesta arată că noile comenzi au avut cea mai mică creștere din 1997, când datele au început să fie colectate.

A fost o situație similară și pentru sectorul serviciilor. Noul indice al afacerilor care reflectă cererea a atins cel mai scăzut nivel din începutul anului 2021. Consumatorii supraîndatorati resimt impactul prețurilor crescute și costurilor mari ale creditelor și astfel reduc achizițiile.Germania este "bolnavul Europei"

Sectorul serviciilor din Germania, economia cu cea mai mare pondere din Europa, a cunoscut o nouă scădere în octombrie datorită unei cereri slabe persistente. Situația este similara și în Franța.

Serviciile italiene s-au contractat pentru a treia lună consecutiv la cel mai rapid ritm din ultimul an. În schimb, Spania a contrazis trendul și sectorul său de servicii a înregistrat o creștere ușoară luna trecută.

Un alt aspect pozitiv este că încrederea investitorilor din zona euro a crescut peste așteptări la începutul lunii noiembrie. Așteptările pentru viitor sunt cele mai mari de la începutul acestui an, conform indicelui Sentix publicat recent.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a menținut ratele dobânzilor la niveluri record, punând capăt unei serii neîntrerupte de 10 majorări consecutive ale ratelor dobânzilor. Cu toate acestea, insistă că discuțiile despre reducerea ratelor dobânzilor sunt premature.

Decidenții de acolo, care nu au reușit să atingă ținta inflației de 2%, probabil vor fi încurajați de presiunile reduse asupra prețurilor evidențiate în sondajul PMI.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu