HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Eurohold și EIG au notificat oficial Guvernul României despre litigiul investițional legat de Euroins România.

Eurohold și EIG au notificat oficial Guvernul României despre litigiul investițional legat de Euroins România.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Eurohold Bulgaria AD și Euroins Insurance Group AD (EIG) au transmis oficial Guvernului României intenția de a iniția un arbitraj internațional pentru a apăra investițiile grupului în România, cu excepția cazului în care disputa curentă legată de Euroins România este rezolvată rapid și daunele suferite de grup sunt compensate adecvat.

Grupul a trimis deja o notificare către guvernul român, acesta fiind primul pas formal spre declanșarea unui arbitraj internațional pentru investiții conform tratatului de protecție a investițiilor semnat între guvernele Bulgariei și României. "Dacă nu ajungem la o înțelegere acceptabilă într-o perioadă rezonabilă de timp, ne vom proteja investiția printr-un arbitraj internațional", a declarat Todor Danailov, CEO al EIG.

Această acțiune din partea Eurohold și EIG vine ca răspuns la decizia ASF din 17 martie de retragere a licenței Euroins România. Acțiunile ASF au constituit numeroase încălcări ale legislației UE, mai precis ale regimului Solvency II, adoptat de toate statele membre pentru a asigura un cadru regulamentar solid și practici consistente de supraveghere în sectorul asigurărilor din UE. Așa cum Eurohold a anunțat anterior, decizia ASF a fost arbitrară, discriminatorie și a reprezentat o expropriere ilegală prin încălcarea gravă a dreptului internațional. Aceasta a condus la proceduri de faliment și insolvență pentru Euroins România, distrugând operațiunile grupului de asigurări din România.

Partidele implicate în acest litigiu investițional au acum șansa de a rezolva problema prin negocieri înainte de a apela la arbitraj. Dacă nu se ajunge la o soluție adecvată, Eurohold și EIG sunt pregătite să demareze procedurile internaționale de arbitraj pentru investiții împotriva guvernului român. Daunele calculate până acum ar fi de cel puțin 500 de milioane euro.

Eurohold și EIG vor fi reprezentate în viitorul proces de firma multinațională de avocatură Pinsent Masons, care are 27 birouri pe patru continente, precum și Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov (DGKV), una dintre cele mai mari firme juridice din Bulgaria.

EIG se numără printre cei mai mari investitori pe piața asigurărilor din România, cu investiții totale aproximative de 280 milioane euro. "Disputa privind cazul Euroins România ar putea pune în pericol stabilitatea întregii piețe de asigurări din UE, sectorul asigurărilor fiind un investitor instituțional cheie în dezvoltarea pieței financiare și de capital din Europa. Practicile ostile desfășurate de actuala conducere a autorității financiare române de reglementare față de Euroins România au pus sub semnul întrebării metode de reasigurare uzual practicate, recunoscute și aprobate. Dacă astfel de practici greșite rămân nerezolvate, acest lucru va crea un precedent cu un impact negativ puternic asupra întregii industriei de asigurări și reasigurări din UE", a subliniat Todor Danailov.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu