HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Eugen Tomac face anunțul zilei: Vom contesta decizia CJUE referitoare la aderarea României la Schengen

Eugen Tomac face anunțul zilei: Vom contesta decizia CJUE referitoare la aderarea României la Schengen
Sursă foto: Facebook/ Eugen Tomac

Eugen Tomac, europarlamentarul, a comunicat sâmbătă că urmează să se facă apel la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Acest anunț vine în urma faptului că Tribunalul din Luxembourg nu numai că nu a respins acțiunea împotriva Consiliului UE, dar a și analizat aspectele de fond.

Tomac își exprimă speranța ca viitoarea echipă de judecători să trateze această problemă într-un mod mai complex și detaliat, respectând Tratatele UE și acordurile Schengen.

"Subliniez și atașez din nou Comunicarea Comisiei Europene către Consiliul UE prin care se solicită adoptarea deciziei privind intrarea în spațiul Schengen pentru România, Bulgaria și Croația.", menționează el.

Acesta continuă prin a sublinia faptul că toate cele trei țări îndeplinesc aceleași criterii, dar miniștrii de interne au luat decizii diferite. În timp ce Croația a fost acceptată, România și Bulgaria au fost respinse. Această decizie politică a dus la un conflict juridic care trebuie soluționat de CJUE.

"Dacă la următorul Consiliu JAI, pe timpul Președintei spaniole, din luna decembrie a.c., nu se va afla pe ordinea de zi intrarea României și Bulgariei în Schengen, atunci Guvernul României va avea șansa să atace acest blocaj doar intervenind în procesul aflat în recurs, care nu mai poate fi respins ca inadmisibil întrucât statul român are calitatea de reclamant privilegiat", menționează Tomac pe Facebook.

El afirmă că nu regretă această acțiune și declară: "Am conștiința împăcată că am utilizat toate căile legale pe care un cetățean le are la dispoziție pentru a apăra interesele României și ale cetățenilor români în spiritul valorilor ce au consacrat proiectul european".

Eugen Tomac oferă și câteva precizări referitoare la decizia Tribunalului Uniunii Europene prin care a reclamat abuzul de putere al Austriei. El a fost cel care a inițiat demersurile pentru intrarea României în spațiul Schengen pe 6 februarie 2023. Acesta explică faptul că o astfel de decizie poate fi contestată în termen de două luni, iar termenul expira pe data de 8 februarie.

Tomac susține că a cerut Comisiei Europene să se alăture acestui demers, dar aceasta nu a intervenit în proces. Deși Guvernului României i s-a solicitat să intervină, acesta nu a făcut-o.

Acesta a cerut și statelor membre să intervină în acest proces, dar doar câteva dintre acestea au manifestat interes. De asemenea, Tomac a inițiat o petiție semnată de peste 50.000 de cetățeni români prin care se cere Parlamentului European să intervină în acest proces.

În prezent, Eugen Tomac este în plin proces de negociere cu toate grupurile politice pentru a adopta această decizie în comisia PETI privind intervenția Parlamentului European în procesul deschis la CJUE.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu