HUB PRESS

s e î n c a r c ă
Este adevărat că stresul poate duce la îngrășare?
Sursă foto: Facebook

Este oare posibil să te îngrași din cauza stresului?

Stresul este un răspuns natural al corpului la presiuni sau provocări în viața noastră, fiind experimentat de fiecare dintre noi într-o formă sau alta.

Impactul stresului asupra organismului

Stresul este un element omniprezent în societatea modernă, iar reacțiile corpului nostru la acesta sunt complexe și variate. Pentru unele persoane, stresul poate provoca creșterea apetitului și consumarea unei cantități mai mari de mâncare decât de obicei. La polul opus, există persoane care își pierd pofta de mâncare în perioadele tensionate. Răspunsurile la stres pot varia considerabil de la individ la individ.

Odată cu modificările apetitului, hormonii joacă un rol crucial în modul în care organismul nostru reacționează la stres. Cortizolul - adesea numit "hormonul stresului" - tinde să crească în timpul perioadelor tensionate. Acest hormon poate stimula acumularea grăsimii, mai ales în zona abdominală, ceea ce poate duce la un risc crescut de boli cardiovasculare și diabet.

Pe de altă parte, există persoane care reacționează diferit la stres și ajung să piardă din greutate datorită apetitului redus. Cu toate acestea, acesta nu este un răspuns sănătos și poate duce la deficiențe nutriționale și alte probleme de sănătate.

Legătura dintre stres și creșterea în greutate

Studiile sugerează că stresul poate modifica metabolismul organismului, reducându-i eficiența în arderea caloriilor.

Un studiu realizat la Universitatea de Medicină din Ohio a descoperit că persoanele care consumau aproximativ 1000 de calorii într-o singură masă cu conținut ridicat de grăsimi au ars mai puține calorii după ce au experimentat situații stresante în ziua respectivă, conform DOC.

O altă problemă importantă este secreția crescută de cortizol, hormonul stresului, care poate favoriza acumularea de grăsime în zona abdomenului. Aceasta poate crește riscul afecțiunilor cardiovasculare și a diabetului.

De asemenea, adrenalina, eliberată în situații de stres, poate declanșa un răspuns hormonal inutil în prezența unui pericol imaginat, iar acest lucru poate duce la dezechilibre în organism.

Cum să facem față stresului fără a câștiga în greutate

Pentru a preveni îmbolnǎvirea cauzată de stres, este esențial să gestionăm stresul într-un mod sănătos. Există modalități de a face față stresului fără a cădea pradă obiceiurilor alimentare nesănătoase. Iată câteva sfaturi:

  1. Exerciții fizice: Activitatea fizicǎ este un mod excelent de a elibera tensiunea și de a îmbunǎtǎți dispoziția. Prin exercițiu, corpul eliberează endorfine, cunoscute sub numele de „hormonii fericirii”.
  2. Controlul emoțiilor: Este important să nu neglijăm sănǎtatea noastrǎ mentalǎ și să ne oferim timp pentru pasiunile noastre pentru a face fațǎ mai bine stresului. Practicarea diferitelor tehnici de reducere a stresului, cum ar fi yoga, meditația sau respirația profundǎ, poate ajuta la menținerea echilibrului emoţional. Comunicarea deschisǎ cu cei dragi poate fi, de asemenea, un ajutor valoros pentru a face faţǎ perioadelor tensionate.
  3. Alimentaţie sǎnǎtoasă: Înlocuiţi „mâncatul emoţional” cu alimente sãnãtoase şi echilibrate. Consumaţi o varietate de alimente şi evitaţi excesul de dulciuri şi alimente procesate. Dietele echilibrate, care includ alimente cu carbohidraţi complecşi precum fulgii de ovăz, şi cele bogate în Omega-3, cum ar fi peştele gras, pot ajuta la menţinerea glicemiei stabile şi la reducerea nivelului hormonilor de stres.
  4. Somn bun: Asiguraţi-vă că obţineţi suficient somn de calitate. Lipsa somnului poate agrava reacţia la stres şi poate afecta greutatea.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu